Четрнаеста трибина Дневник о Црњанском – Напуљ у Хиперборјецима Милоша Црњанског

Културни центар Војводине „Милош Црњанскиˮ у среду, 5. јуна 2024. у 19 часова организује трећу овогодишњу трибину из циклуса „Дневник о Црњанскомˮ на којој ће учествовати професор др Марио Лигуори са Филозофског факултета из Новог Сада и др Настасја Писарев, уредница и модераторка програма. Тема разговора ће бити Напуљ у Хиперборејцима Милоша Црњанског.

Марио Лигуори (Сарно, Италија) је ванредни професор на Филозофском факултету и на Академији уметности у Новом Саду, где предаје италијански језик, културу и књижевност. Завршио је компаративне језике на Универзитету Л`Оријентале у Напуљу, а мастер и докторске студије на Филозофском факултету у Новом Саду. Изворно пише на италијанском и српском језику.

Објавио је десет књига: Снатрења (Службени гласник, 2010), путописна проза, Седам јесењих причаSette storie autunnali (Академска књига, 2013) –  збирка прича, Prva ljubav (Laguna, 2014)  ̵  књигу прича, монографију Vedi Napoli e poi muori (Службени гласник, 2015), роман Напуљски дипломата (Лагуна, 2016), монографију Идеја Напуља (Завод за уџбенике, 2018), роман Само убиство (Лагуна, 2019), монографију Италијански језички троугао (Алма, 2021), књигу прича Слике о Сарајеву Immagini di Sarajevo (SPKD Просвјета Сарајево, 2022) и роман Via Acquarossa (Лагуна, 2023).

Објављивао је у италијанским, српским и босанскохерцеговачким новинама и часописима. Преводио је научне радове и каталоге за изложбе. Био је симултани преводилац на научним скуповима у Италији и Србији. Од 2007. до 2009. живео је и радио у Шведској. Гостовао је на престижном Хариман институту Универзитета Колумбија у Њујорку.

Добитник је специјалног признања Бранислав Мане Шакић за изузетно владање српским језиком и успостављање мостова сарадње између Италије и Србије. Његове књиге биле су у ширем избору за Нинову награду те у ужем избору за Костићеву, Андрићеву и Исидорину награду.

Ово је четрнаеста трибина из серије програма које Културни центар Војводине „Милош Црњанскиˮ током неколико година посвећује нашем великом писцу. Серија трибина „Дневник о Црњанскомˮ се студиозно бави делом и животом овог великана књижевности кроз предавања и разговоре, а гости су најбољи познаваоци књижевног стваралаштва Црњанског, од професора, теоретичара и критичара до писаца-савременика.

Програм ће бити одржан у Културном центру Војводине „Милош Црњанскиˮ, Војводе Путника 2, Нови Сад.

Улаз је слободан.

Добро дошли!

Модераторка програма: Др Настасја Писарев

Руководилац пројекта: Др Валентина Чизмар