ЈАВНО СВЕДОЧЕЊЕ: „Сусрет с прошлошћу –  Диана Будисављевић“

У Културном центру Војводине „Милош Црњански“ (Војводе Путника 2) у среду, 14. фебруара у 18 часова, биће организован трибински програм „Сусрет с прошлошћу –  Диана Будисављевић“, у оквиру циклуса програма ,,Сусрет са историјом – Када прошлост проговори“.  Говоре: Дејан Ристић – директор Музеја жртава геноцида, др Наташа Матаушић, др Владан Вуклиш и Живко Зеленбрз (Живко Иванчевић). Организатор догађаја је Музеј жртава геноцида.

Током овог догађаја, Музеј жртава геноцида ексклузивно ће изложити оригинал списка дела деце коју је Диана Будисављевић спасила током друге половине 1942. године из хрватских логора смрти.
Ретке су ситуације када припадници савремених генерација могу да остваре непосредан контакт са све малобројнијим преживелим заточеницима система концентрационих и логора смрти НДХ у Јасеновцу, а посебно са онима спашенима, захваљујући Диани Будисављевић, као и да из њихових потресних исказа обогате и објективизују своја знања о трагичним и драматичним догађајима који су се одиграли на јасеновачким стратиштима.
Циљ организовања трибинских програма под овим заједничким називом налази се у потреби и обавези свих нас да своја знања о прошлости црпимо искључиво на основу научних сазнања, историјских и других материјалних извора, као и из сведочанстава учесника и/или савременика значајних историјских догађаја и процеса