17. СВЕТСКИ КОНГРЕС РУСИНА/РУСНАКА/ЛЕМКА,

ПОЕТСКО ВЕЧЕ И ИЗЛОЖБА СЛИКА ВЛАДЕ ЊАРАДИЈА

                    У Културном центру Војводине „Милош Црњански”, 17. августа, са почетком у 20.30 часова, биће уприличено свечано отварање изложбе слика аутора Владе Њарадија и поетско вече поводом обележавања 17. Светског конгреса Русина/Руснака/Лемка у Новом Саду. Светски конгрес Русина одржава се сваке друге године у једној од држава, а ове године земља домаћин је Република Србија и град Нови Сад.  Гости долазе из једанаест држава, са европског, азијског и америчког континента, укључујући Мађарску, Чешку, Румунију, Словачку, Пољску, Украјину, САД, Канаду, Руску Федерацију, Јапан, Хрватску, као и Србију. Главни организатор је Матица русинска („Руска матка”), а њен председник, као и председник Организационог одбора Конгреса је проф. др Михајло Фејса, са Филозофског факултета у Новом Саду.

Први целовечерњи културно-уметнички програм биће одржан у нашој институцији, 17. авуста, док ће се други научно-стручни део Конгреса одржати 18. августа на Филозофском факултету у Новом Саду, под називом „Русинистика – данас и у будућности”. Током трећег дана Конгреса, 19. августа биће одржан заједнички културно-уметнички програм, са представом на русинском језику у Руском Крстуру.

У оквиру ликовне изложбе у Културном центру Војводине „Милош Црњански” биће представљена дела сликара Владе Њарадија, из колекције Ђуре Поповића, међу којима су и радови из циклуса „Карпатски мит”, „Карпатски хаос”, „Од стварности до сна”, „Записи са метеора”. Након отварања изложбе, следи поетско вече на коме ће учествовати двадесет песника из разних држава, укључујући и домаћине.  

Програм је отворен за све посетиоце.

Модератори програма:

др Валентина Чизмар (Културни центар Војводине „Милош Црњански”) и проф. др Михајло Фејса (Организациони одбор Светког конгреса Русина у Републици Србији).