In memoriam: Sava Stepanov (1951‒2024)

Sava Stepanov, likovni kritičar i teoretičar umetnosti iz Novog Sada preminuo je juče u 73. godini. Njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak za kulturnu scenu Novog Sada i Vojvodine, jer je on više od pola veka bio ne samo hroničar ovdašnje likovne scene, već i aktivni učesnik umetničkih zbivanja i procesa.
Od kasnih sedamdesetih godina 20. veka do danas, objavio je veliki broj tekstova kojima je nastojao da prati glavne umetničke tokove i aktere na našoj umetničkoj sceni. Radio je u Galeriji Matice srpske kao urednik u Foto galeriji (1979–1993), zatim kao direktor Centra za vizuelnu kulturu „Zlatno oko” (1993–2010), te rukovodilac Galerije „Most” u Zavodu za kulturu Vojvodine (2011–2014), danas Kulturnom
centru Vojvodine „Miloš Crnjanski”. U periodu od 1977. do 1981. godine bio je urednik Likovnog salona Tribine mladih u Novom Sadu.
Galerija Matice srpske je pre pet godina primila od njega jedinstven dar ‒ Poklon-zbirku likovnog kritičara i kolekcionara Save Stepanova. Poklon-zbirka Save Stepanova ne donosi dela jednog autora, što je uobičajena praksa Poklon-zbirki u Galeriji Matice srpske, već se sastoji od niza različitih autora i umetničkih dela, i daje pregled razvoja postmoderne i savremene umetničke misli na srpskom
umetničkom prostoru. 
Za svoj dugogodišnji rad u ovoj oblasti, nagrađen je brojnim priznanjima, između ostalih, i nagradom „Lazar Trifunović”.
Sava Stepanov, i nakon što je otišao u penziju iz naše institucije pre deset godina, nastavio je saradnju s njom. U okviru Izdavačke delatnosti Zavoda za kulturu Vojvodine, objavljene su dve njegove studije „O crtežu i crtačima” 2013. godine i „Umetnost bez granice” 2014. godine.
Vest da više nije sa nama zatekla nas je u danima kada je upravo u prelomu njegova monografska knjiga „Fenomen Konjović”, koju Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski” objavljuje ove godine.