Otvoren drugi Fellowship u Srbiji

Danas je u Matici srpskoj otvoren drugi po redu susret izdavača u svetu „Fellowship Novi Sad 20.23” koji organizuje Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski”.

Predstavnike izdavačkih kuća i agencija iz osam zemalja, od Francuske, Velike Britanije, Finske, Poljske, Turske, Severne Makedonije, Egipta do Ujedinjenih Arapskih Emirata, pozdravio je Nenad Šaponja, direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski”, na čiju inicijativu je prošle godine i organizovan prvi ovakav susret izdavača u ovom delu Evrope.

Šaponja je pozdravio goste koji će tokom tri dana imati bogat program i brojne sastanke sa ovdašnjim izdavačima i piscima u Novom Sadu i Beogradu i tom prilikom im objasnio istorijat i značaj Matice srpske i predstavio im „Letopis Matice srpske”, najstariji književni časopis koji u kontunuitetu izlazi od 1824. i sledeće godine obeležava dva veka postojanja.

Izdavačima iz sveta se obratio i Mladen Vesković iz Ministarstva kulture Republike Srbije i predstavio im program podrške i grantova koje Ministarstvo kulture ima za prevođenje književnih dela.

Tokom prepodneva, izdavači su čuli i prezentacije o našoj književnosti i poznatim piscima koje su izložili Miloš Jocić, sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Snežana Savkić, iz Instituta za književnost i umetnost iz Beograda.

Ovakvi programi stručnih skupova omogućavaju književnim stručnjacima iz celog sveta da upoznaju svoje srpske kolege u ovim oblastima, te mogu da podele ideje i iskustva i započnu nove projekte. Uz program Ministarstva kulture Republike Srbije, Fellowship je značajan pri pomaganju prevođenja važnih dela srpskih pisaca na svetske jezike.

Već sutra, u petak, učesnici ovogodišnjeg Fellowship-a iz sveta, gosti Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski” će se u Narodnoj biblioteci Srbije susresti sa domaćim izdavačima. Izdavačke kuće iz Srbije koje će predstaviti svoju delatnost su: „Laguna”, Kreativni centar”, „Geopoetika”, „Akademska knjiga”, „Čigoja”, „Blum”, „Prometej” i „Pčelica”.

Tokom dana, gosti će obići i Spomen-muzej našeg nobelovca Ive Andrića, a zatim će imati i susret sa našim piscima.

Učesnik ovogodišnjeg Fellowship-a u Novom Sadu je i Dejan Trajkovski, urednik izdavačke kuće „Prozart media” i direktor Međunarodnog književnog festivala „PRO-ZA Balkan” iz Severne Makedonije, koji je prokomentarisao važnost ovakvih programa u svetu izdavaštva i za kulturu jedne zemlje.

„Fellowship je vrsta biznis susreta koja je neophodna za jednu državu koja bi volela da ima dostojno predstavljene njene pisce u inostranstvu. Mi u Severnoj Makedoniji ćemo, evo, isto u septembru, imati naš jubilarni deseti Fellowship. Lično sam bio učesnik na mnogim susretima i po Evropi i u Istočnoj Aziji i iz iskustva znam da su ove manifestacije izuzetno važne. Na primer, vi ovde u Novom Sadu imate neka važna imena izdavača sa kojima možda ne biste mogli da zakažete sastanak u Frankfurtu na Sajmu knjiga. Kada biste i uspeli da zakažete sastanak, on ne bi trajao više od pola sata, a to je nedovoljno vremena za bilo kakvu ozbiljnu priču jer za to kratko vreme vi ćete se izgubiti u moru informacija koje taj urednik ili agent dobija na sajmu knjiga. Drugo, ovde ljudi imaju priliku da čuju i vide istoriju grada, kulturu Srbije i da više činjenica saznaju o vašim piscima, jer je program Fellowship-a u Novom Sadu veoma dobro organizovan i pruža validne informacije koje su izdavačima neophodne. Jednostavno, to je biznis model koji se svuda u svetu pokazao kao veoma praktičan. Sada se Fellowship-ovi organizuju i na velikim sajmovima knjiga, ali i kao posebni događaji.  

Rezultati ovakvih susreta su brojni. Recimo, sada, nakon deset godina, neke od makedonskih pisaca, zahvaljujući Fellowship programima, zastupaju prestižni agenti. To je, pre deset godina, bilo nezamislivo. Do tada, pisci u Makedoniji nisu ni znali da postoje literarni skautovi, pa su neki od njih to povezali sa onim da znaju da u fudbalu postoje skautovi… Uvek ističem da, ako Fellowship ima samo pet odsto udela u odluci nekog izdavača da objavi nekog našeg autora, Fellowship je uspeo. Jer Fellowship sam po sebi nikada nije dovoljan. On je deo jedne veće državne strategije. Sa ovim Fellowship-om, koji je odlično organizovan, vi ste na dobrom putu ka uspehu. Srbija ima grant program za pomoć inostranim izdavačima za prevode i izdanja domaćih pisaca, predstavljate se na sajmovima po svetu i sada sa ovim što ste počeli i sa Fellowship programima, imate sve poluge potrebne kako bi se za vaše autore znalo u svetu i kako bi se njihove knjige objavljivale u drugim zemljama.”

Susret se završava u subotu, 9. septembra u Novom Sadu, kada će gosti moći da vide izložbu knjiga naših autora na engleskom jeziku u Digitalnom omladinskom centru u Novom Sadu, kao i da vide dokumentarni umetnički film o jednom od naših najvećih slikara, Savi Šumanoviću, „Svetlost i senke – i umetnike ubijaju, zar ne?”. Ovaj film producirali su Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski”, produkcijska kuća „Ramonda” i Fondacija „Fashion Company” iz Beograda, a ovo ostvarenje, u režiji Dragana Elčića, nagrađeno je za samo nekoliko meseci sa 33 priznanja na filmskih festivalima u svetu.

MEDIA REPORTS

Novi magazin (14. 9. 2023. godine)

Novi magazin (14. 9. 2023. godine)

Artfulliving (13. 9. 2023. godine)

Novi magazin (7. 9. 2023. godine)

Balkanekspresrb.rs (6. 9. 2023. godine)

RTV Art-erija (5. 9. 2023. godine)

Dnevnik (2. 9. 2023. godine)

Novosadski reporter (31. 8. 2023. godine)

Kulture.rs (31. 8. 2023. godine)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *