Промоција зборника „Опседнуте ведрине Душана Радићаˮ у Панчеву

Због техничких проблема, нажалост, промоцију смо морали одложити. О наредном термину бићете благовремено обавештени! Хвала на разуменвању!

 

Културни центар Војводине „Милош Црњанскиˮ представиће зборник радова са музиколошког скупа посвећеног животу и стваралаштву великог српског композитора, академика Душана Радића, који је приређен новембра 2021. године у организацији наше институције, у сарадњи са Музиколошким институтом САНУ из Београда.

Промоција зборника „Опседнуте ведрине Душана Радићаˮ биће одржана у петак 10. марта, са почетком у 19 часова, у читаоници Градске библиотеке Панчево (Немањина 1).

На представљању књиге говориће: музиколог мр Горица Пилиповић, координаторка симпозијума; др Александра Ђурић Боснић, културолошкиња и Борислав Хложан, публициста и музички писац.

О ЗБОРНИКУ:

„Стваралац неуморне радозналости и истински ерудита широких интересовања, Радић је настојао да својом музиком пружи сопствени уметнички одзив и одговор на одсудне изазове турбулентних времена у којима је живео, што га је, уз поменуту бескомпромисност, а упркос неспорној вредности његовог стваралаштва, често доводило у ситуацију да мора да се бори и да брани сопствене ауторске ставове. Чињеница што је овај композитор готово цео радни век провео у статусу слободног уметника, издржавајући се од сопственог композиторског рада, што је било малтене незамисливо у тадашњој социјалистичкој Југославији, само је пробудило, некада мање, а некада више изражен осећај издвојености или изопштености из тадашњег музичког живота. Радићева музика је, упркос свему,  својим квалитетом изборила место на концертним подијумима, његова дела су често и успешно извођена, доносећи овом аутору бројна и значајна друштвена признања, међу којима и чланство у Српској академији наука и уметности, а и музиколози су посветили доста пажње проучавању и тумачењу његовог стваралаштва.ˮ

Реч уредника