НАГРАДЕ

Награде Културног центра Војводине „Милош Црњански“

Културни центар Војводине „Милош Црњански“ додељује годишње награде у циљу указивања и афирмисања истинских вредности, као и стваралачких резултата у култури и уметности. Од 2017. године, ову награду добијају појединци за остварене резултате у текућој години. У оквиру својих Годишњих награда, Културни центар Војводине додељује награде: Искре културе – за савремено стваралаштво младом аутору/ауторки до 35 година из свих области културног стваралаштва; Медаља културе за мултикултуралност и интеркултуралност која се додељује у области очувања и развијања вишејезичности и културне баштине националних заједница које живе на територији АП Војводине и доприносе међусобном уважавању и бољем упознавању различитих култура у Покрајини; Медаља културе за очување културног наслеђа која се додељује појединцу за допринос у истраживању, коришћењу и заштити духовне и материјалне културне баштине у АП Војводини; Медаља културе за животно дело тј. за укупно стваралаштво/рад која се додељује појединцу за дугогодишње континуирано уметничко стваралаштво.

Годишње награде Културног центра Војводине су најрепрезентативније награде које се у АП Војводини додељују у области уметности, а досадашњи добитници су им током протеклих година учврстили кредибилитет.

Поред Годишњих награда, Културни центар Војводине баштини и доделу награде „Милица Стојадиновић Српкиња“ коју је додељивала и Културно-просветна заједница, тако да се ова награда додељује више од 40 година и има велики углед на територији Републике Србије. Награда се додељује ауторки за најбољу објављену збирку песама у периоду између две манифестације „Милици у походе“ која се организује у октобру месецу. По објављеном Конкурсу, пристигне више десетииаобјављених збирки на разматрање. Поред новчане награде и дипломе, вредност ове награде је и објављивање новог рукописа награђене ауторке, као и велика медијска пажња која је посвећена и расписивању Конкурса и самој додели.

Као једну од новијих награда, Културни центар Војводине је од 2013. године почео да редовно додељује и награду „Медијакулт“ – за медијско обликовање културног идентитета Војводине, конкретно за ТВ емисију која је у периоду од годину дана на најрепрезентативнији начин презентовала уметнички садржај који је истакао специфичност војвођанског идентитета. За све награде које додељује Завод за културу Војводине се расписују јавни Конкурси, а о лауреатима одлучују стручни жирији.