НОВИ ОДМЕТНИЦИ „Изнад таме (пјесме за Виктора Хару на стихове Мехмеда Бегића)“

CD са књигом песама

2023, меки омот, 15 x 15 cm, 190 динара

У издању Културног центра Војводине „Милош Црњански“ објављена је књига песама, као и музички албум под именом Изнад таме (Пјесме за Виктора Хару) на стихове Мехмеда Бегића. Албум је снимила група музичара Нови одметници из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске и Словеније, повезујући музику са стиховима 13 песама Мехмеда Бегића, инспирисаних трагичном судбином Виктора Харе.

Виктор Лидио Хара Мартинез био је чилеански кантаутор, позоришни редитељ, песник, сакупљач фолклорне грађе, али и политички активиста левичарског надахнућа, доследан социјалистичким идејама до смрти, или, према речима Милоша Зупца, један од оних уметника који су својом смрћу у времену и свету задобили снагу планетарног симбола ван времена. Изгубио је живот, са навршених 40 година, 16. септембра 1973. на стадиону у Сантјагу, као жртва Пиночеовог насиља.

„И мада не би требало да постоје велике и мале смрти, јер овде би бар ваљало да и краљ и сиромах буду на истоме, Харина смрт је и данас драматично значајна и далекосежна, не само због начина на који је она дошла по своје, него и због природе и вредности његовог ауторског и извођачког дара”, написао је Милош Зубац у предговору ове књиге.

Музички диск САВРЕМЕНА СРПСКА МУЗИКА

2018, 13х13 цм, репертоар књижица и један диск, цена: 180,00 динара

Пред нама је музички диск са композицијама: Смиљане Влајић: Кућа одбеглих идеја (14:17); Светислава Божића: Кроз сан мој тавни и безброј суза наших (23:18); Мирослава Штаткића: Портрети (12:07).

Диригент: Микица Јевтић.

Виолине: Ерне Шван, Владимир Ђуковић, Норберт Курунци, Бојан Глушица, Драгана Милошевић, Јасмина Бусарац, Владимир Шару, Марин Бугар, Роман Бугар, Невена Шимшић.

Виоле: Борут Павлич, Александар Станков, Роберт Нађ.

Виолончела: Ибоја Фараго, Наташа Чубрило.

Контрабас: Милан Миланов.