КЊИЖЕВНА НАГРАДА „МИЛИЦА СТОЈАДИНОВИЋ СРПКИЊА”

У знак сећања на српску песникињу Милицу Стојадиновић Српкињу, рођену у Буковцу 1828, умрлу у Београду 1878, сахрањену у Пожаревцу, савременицу Вука Караџића и Његоша, песникињу која је прва, између осталог, овековечила стихом лепоте Фрушке горе, Културни центар Војводине, већ 42 године, организује Књижевне сусрете „Милици у походе”.

У оквиру манифестације, од 1994. године, установљена је Књижевна награда „Милица Стојадиновић Српкиња”, коју су, између осталих, добили еминентни књижевни ствараоци: Флорика Штефан, Мира Алечковић, Јара Рибникар, Танасије Младеновић, Бошко Петровић, Матија Бећковић, проф. др Мирослав Егерић, проф. др Јелка Ређеп, Милан Ненадић, Благоје Баковић, Вида Огњеновић и други, а од 2009. године, ова награда се додељује искључиво „песникињи за књигу поезије, објављену на српском језику, између две манифестације Милици у походе”.

Од када су промењене пропозиције, од 2009. године, награду су добиле наше познате песникиње. Оне су, уз новчани део награде, оствариле право да нову збирку поезије, или избор из поезије, објаве у Едицији Културног центра Војводине „Добитница књижевне награде ’Милица Стојадиновић Српкиња’”.

Милица Стојадиновић Српкиња је међу првим песникињама које су писале поезију на српском језику. Живела је и стварала у време Вукове борбе за књижевни језик и правопис те, уз Бранка Радичевића и Његоша, припада групи писаца који су ту Вукову борбу за српски језик здушно подржали. Милица је стварала у време када је жена била потцењена и обесправљена, па и сама вели: „Душом својом узвила сам се над свим гоњењем, које због мог књижевног занимања трпим од нискога света, и јошт велим: ’не упиши им то у грех, Господе’”.

У циљу остварења и јачања родне равноправности, кад су у питању књижевна признања, књижевна награда „Милица Стојадиновић Српкиња”, додељује се, од 2009. године, само песникињама. Културни центар Војводине, по Правилнику о додели ове књижевне награде, расписује Конкурс, а о најбољој збирки поезије одлучује жири стручњакакоји чине еминентни књижевни критичари.

Манифестација „Милици у походе” се организује у просторијама Културног центра Војводине у октобру месецу текуће године. На свечаности се уручује књижевна награда „Милица Стојадиновић Српкиња”, представља се лауреаткиња и њен целокупни опус као и награђена збирка поезије. Такође, у оквиру Манифестације се организује и промоција збирке поезије прошлогодишње лауреаткиње коју Културни центар Војводине објављује у едицији „Добитница књижевне награде ’Милица Стојадиновић Српкиња’” у оквиру издавачке делатности Културног центра Војводине „Милош Црњански”.

 

Руководилац пројекта:

Гордана Драганић Нонин, сарадник за унапређење делатности установа културе; сарадник на пројекту: Слободанка Важић, сарадник за издавачку делатност.

 

Добитнице књижевне Награде „Милица Стојадиновић Српкиња” од 2009. године

Тања Крагујевић (2009)

Ана Ристовић (2010)

Гордана Ђилас (2011)

Емсура Хамзић (2012)

Даница Вукићевић (2013)

Радмила Лазић (2014)

Кајоко Јамасаки (2015)

Стана Динић Скочајић и Сунчица Денић (2016)

Драгица Стојановић (2017)

Тања Ступар Трифуновић (2018)

Мирјана Стефановић (2019)
Злата Коцић (2020)
Јасмина Топић (2021)
Милица Бакрач (2022)
Снежана Минић (2023)