ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА „СВЕТЛОСТ И СЕНКЕ – И УМЕТНИКЕ УБИЈАЈУ ЗАР НЕ?ˮ

Културни центар Војводине „Милош Црњанскиˮ организује дугоочекивану свечану премијеру арт-документарног филма „СВЕТЛОСТ И СЕНКЕ – И УМЕТНИКЕ УБИЈАЈУ ЗАР НЕ?ˮ, филма који ће уметничком формом, поетиком слике, звука и тишине, покушати да дочара живот и уметничко стваралаштво једног од највећих српских уметника 20. века – Саве Шумановића.

Премијера је заказана за понедељак, 5. јуна, од 19.30 часова, на Сцени „Пера Добриновићˮ Српског народног позоришта.

Филм је рађен у заједничкој сарадњи филмске куће „Ramonda productionˮ из Београда, Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮ и Фондације „Fashion Companyˮ из Београда.

Велику подршку снимању филма дали су Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Галерија „Сава Шумановићˮ из Шида, Министарство спољних послова Републике Србије и Амбасада Републике Србије у Паризу.

Снимање филма помогли су Галерија Матице српске и Спомен збирка Павла Бељанског из Новог Сада, Музеј савремене уметности из Београда, Филолошки факултет Београд, предузеће „Шидпројектˮ из Шида, и друге многобројне установе и организације из Србије, Хрватске, Француске и региона.

За непуна три месеца од како је започео фестивалски живот, филм је добио 30 међународних признања на фестивалима у Индији, Сингапуру, Јужној Кореји, Катару, Дубаију, Малезији, Арабији, Блиском Истоку, Грчкој и Француској. Званичне номинације стигле су из Енглеске, Шведске, Румуније и Кувајта. Иако је његов фестивалски пут тек започео, овај уметнички пројекат већ конкурише за најнаграђиванији српски филм.

Овим пројектом направљена је светска прича о великом српском и светском сликарском генију коју ће видети гледаоци широм земаљске кугле. Такође, њиме је дат и мали допринос у промовисању српске културе, уметности и кинематографије у свету.

Сценариста и редитељ филма је Драган Елчић, редовни професoр и декан Академије уметности у Београду, члан  Удружења филмских уметника Србије, Академије филмске науке и уметности Србије и Форума филмских радника Русије, један од наших најнаграђиванијих редитеља.

Након пројекције, која ће трајати двадесет и пет минута, публици ће се представити:

  • извршни продуцент Горан Иконић, директор Војнофилмског центра „Застава филмˮ;
  • мр Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮ;
  • Ива Бабовић, управитељица Фондације „Fashion Companyˮ;
  • Јована Лакић, директорка Галерије „Сава Шумановићˮ из Шида;
  • проф. Светолик Мића Зајц, монтажер филма и дизајнер звука, монтажер најзначајнијих филмова Емира Кустурице и Никите Михалкова;
  • проф. Радослав Владић, директор фотографије и један од највећих европских директора фотографије;
  • проф. Драгољуб Елчић, редитељ филма.

Улаз је слободан, а карте се могу преузети на билетарници Српског народног позоришта.

Добро дошли!

ИЗ МЕДИЈА:

РТВ Арт-ерија (5. 6. 2023. године)

Дневник (5. 6. 2023. године)

ЕКапија (2. 6. 2023. године)

Војводина уживо (2. 6. 2023. године)

Дневник (2. 6. 2023. године)

НС Уживо (31. 5. 2023. године)

Новости (31. 5. 2023. године)

Блиц (31. 5. 2023. године)