Изашао је 63. број „Нове мислиˮ

У издању Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮ објављен је 63. број часописа за савремену културу Војводине „Нова мисаоˮ.

У врелим месецима године 2024. нове ствари (и истине) које стижу окренуте су понајвише савременој прози и колико новим струјањима у ликовној уметности, толико и „старимˮ струјањима, али новом рецепцијском коду.

Шта то исписује ново Владан Матић, литерарни сањар, који нам је већ предочио оригиналну својеврсну фантастичну географију, а сада на новој мапи маште открива сећања, привиде и у реалности саздане артефакте негдашњих осећања у реконструисаном мимоходу стварности преточене у слику сна и „чуднихˮ тумачења? А чиме се то, опет, бави Милутин Ж. Павлов, банатски Маркес, бард чији се задивљујући прозни описи магијски претварају у чисту поезију?

Откривалачки час прозног плетива „Нове мислиˮ уписан је и у богатим прозним фрагментима који стижу из Аргентине, Словачке, Израела и Турске, а мајстори ткања су Маријана Енрикес, Зузана Куглерова, Елиезер Папо и Шебнем Ишигузел.

Поприличан број откривалачких текстова из области ликовне уметности налази се у драгоценом блоку испраћеном богатим графичким прилозима. „Аутентични симболистички искорак – о Стевану Алексићу, поводом стогодишњице смртиˮ Јасне Јованов, „Заоставштина славног архитекте: Поклон-збирка Драгише Брашованаˮ Синише И. Ковачевића, „Хришћанска симболика и скулптура тела које лежи Берлинде де Бројкереˮ Горана Јуреше, само су неки од наслова. Ту су и мало личније ствари, попут интервјуа са Мајом Ердељанин „Ватромет догађајаˮ (разговарала Гордана Нонин), и Гораном Стојчетовићем „Настављач континуитета уметности ’својеглавих’ појединацаˮ (разговарала Каја Панчић-Миленковић).

Као залогај за књижевне сладокусце, може се прочитати аутентичан и откривалачки запис Новице Ђурића о путовању у манастир Острог са чувеним Миодрагом Булатовићем Булетом.