Есенција савремене српске прозе

Вечерас је у Културном центру Војводине „Милош Црњански“ отворена изложба „40 година савремене српске прозе“ поводом значајног јубилеја –  40 година од када је Народна библиотека „Јефимија“ из Трстеника 1984. године покренула значајну културну манифестацију – књижевне сусрете „Савремена српска проза“, на којима је увек представљен портрет неког од наших савремених писаца. Већ од 1989. године, за време Сусрета, били су организовани округли столови са одређеним темама које су, не нужно али у већини случајева, биле повезане са стваралаштвом неког од значајних српских књижевника и књижевница чији се портрет представља, а почео је да се редовно, сваке године, објављује и Зборник „Савремена српска проза“ посвећен управо писцима и њиховом стваралаштву који су те године били тема скупа.

„Вечерас се први пут у Србији, овде у Културном центру Војводине ‘Милош Црњански’ представља и Антологија писаца ‘Савремене српске прозе’, коју је приредио наш вечерашњи гост Верољуб Вукашиновић, директор Народне библиотеке из Трстеника и нама је, наравно, велика част што ћемо публици у Новом Саду моћи да представимо значај ове књижевне манифестације која траје већ 40 година. И заиста, када се погледа о чијим су се све делима организовали Сусрети у Трстенику и о коме су све објављени Зборници, од Миодрага Булатовића, Драгослава Михаиловића, Добрице Ћосића, Живојина Павловића, Милорада Павића, Виде Огњеновић, Милисава Савића па све до Давида Албахарија, Светислава Басаре, Јовице Аћина и Михајла Пантића и бројних наших прозних стваралаца, онда заиста може да се стекне увид у то да су Сусрети у Трстенику били, и јесу, есенција савремене српске прозе“, истакао је Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански“ на свечаном отварању изложбе.

„Ауторке ове изложбе су моје колегинице Ана Павловић и Јелена Думановић. Публика има прилику да види постере на којима су хронолошки приказани књижевни сусрети ‘Савремена српска проза’ од 1984. године до данас. А све је заправо кренуло врло спонтано када је у Трстенику одржано једно књижевно вече под именом ‘Млађа српска проза’. Управо те вечери се родила идеја да се у Трстенику организују убудуће сусрети који би се звали ‘Савремена српска проза’. Врло је брзо манифестација добила и свој садржајни профил који је и данас доминантан. Круна ових 40 година постојања је и Антологија писаца ‘Савремене српске прозе’, коју сам приредио заједно са једним од аутора Михајлом Пантићем. У њој се налазе одабране приче 40 писаца и ово капитално издање је објављено захваљујући и подршци Министарства за културу Републике Србије”, рекао је, између осталог, Верољуб Вукашиновић на отварању поставке посвећене Савременој српској прози и њеним ствараоцима истичући да је цео овај дугогодишњи пројекат огледало наше књижевности.

Изложба се састоји од паноа изложених хронолошким редом, а њихов садржај, као и фотографије на њима, представљају праву слику значаја и континуитета једне књижевне манифестације која траје четири деценије. Такође, изложени су и Зборници о нашим најзначајнијим писцима.

Изложба ће бити отворена наредних седам дана у Галерији Културног центра Војводине „Милош Црњански“ и може се погледати од 9 до 15 сати. Такође, како у среду, 11. септембра почиње Међународни сусрет представника издавачких кућа и агенција за ауторска права „Fellowship 20.24“ у организацији Културног центра Војводине „Милош Црњански“, дванаест учесника из 11 земаља света имаће прилику да обиђу и ову изложбу и сагледају сво богатство нашег прозног стваралаштва током последње четири деценије.