Отворен трећи сусрет издавача „Fellowship 20.24ˮ

Трећи по реду сусрет издавача „Fellowship 20.24ˮ, који организује Културни центар Војводине „Милош Црњанскиˮ, отворен је данас у Матици српској у Новом Саду.

Представнике издавачких кућа и књижевних агенција из десет земаља –  Пољске, Русије, Грчке, Турске, Уједињених Арапских Емирата, Чешке, Словеније, Америке, Италије и Пакистана – поздравили су Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮ и Драган Станић, председник Матице српске.

Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански”, поздравио је учеснике и најавио, током три дана манифестације, богат програм и бројне састанке са писцима и издавачима у Новом Саду и Београду. Присутнима је представио и најстарији књижевни часопис – „Летопис Матице српске”, који у континуитету излази у свету .

Учесницима се потом обратио Драган Станић, председник Матице, истичући значај Матице српске и „Летописа Матице српске”.

„Матица српска је најстарија књижевна, културна и научна институција српског народа, основана 1826. године. Пре тога, 1824. године, почео је да излази Летопис Матице српске. Ако сагледамо овај период, можемо рећи да је основан један књижевно-научни часопис који излази до данас – 200 година. Велико ми је задовољство да вас поздравим и пожелим добродошлицу у Матицу српску. Двеста година – много прича!”, истакао је Станић.

Током преподнева, представници издавачких кућа и књижевних агенција имали су прилике да чују неколико предавања. Презентацију о савременој српској прози одржали су Милош Јоцић (Филозофски факултет у Новом Саду) и Снежана Савкић (Институт за књижевност и уметност у Београду). Након тога, предавање о тржишту књига у Србији одржали су Младен Весковић (Министарство културе Републике Србије), Милан Трпковић (Секретар Удружења издавача и књижара Србије) и Милош Јоцић. Слађана Илић (Библиотека града Београда) је, такође, говорила о српској књижевности за децу, а сусрет у Матици српској завршен је након предавања Младена Весковића на тему „Како добити грант од Министарства Републике Србије за преводеˮ.

Овакви програми стручних скупова омогућавају књижевним стручњацима из целог света да упознају своје српске колеге у овим областима као и да поделе идеје и искуства и започну нове пројекте. Уз програм Министарства културе Републике Србије, Fellowship је значајан при помагању превођења важних дела српских писаца на светске језике.

Већ сутра, у петак 13. септембра, учесници овогодишњег Fellowshipа ће се у Народној библиотеци Србије сусрести са домаћим издавачима. Издавачке куће из Србије које ће им представити своју делатност су: „Лагуна”, „Креативни центар”, „Деретаˮ, „Пчелица”, „Чигоја”, „DexyCo”, „Службени гласникˮ и „Отворена књигаˮ.  Током дана, гости ће обићи и Спомен-музеј нашег нобеловца Иве Андрића.

„Fellowship 20.24ˮ се завршава у суботу 14. септембра када је за учеснике организована изложба књига српских издавача на енглеском језику у Дигиталном омладинском центру, као и обилазак изложбе „40 година савремене српске прозе” у Галерији Културног центра Војводине „Милош Црњански” и Музеја града Новог Сада на Петроварадинској тврђави.