2K+ Alex Zethson

U organizaciji Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski”, u utorak, 22. oktobra 2024. u 20 časova u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski” (Vojvode Putnika 2), biće održan koncert 2K+ Alex Zethson.

Ulaz je slobodan!

Alex Zethson (1988) je pijanista, klavijaturista i kompozitor koji živi i radi u Stokholmu.

Predvodi sopstveni istoimeni ansambl od 13 članova (2021. godine objavili debi album „Some of them were never unprepared” na Relative Pitch Records i Thanatosis), svira u post-rok kolektivu pod nazivom Vathres, predvodi grupu Iokada (post-bop trio sa Johanom Berthlingom i Johanom Holmegardom). Od 2010. i 2011. godine svira u ansamblima Angles 9 i Goran Kajfeš Tropiques, a kontinuirano sarađuje sa grupama i umetnicima poput Fire! Orkestar, Mariam the Believer i Sven Vunder. Kao kompozitor i aranžer sarađivao je sa Trondheim Jazz Orchestra feat. Sofia Jernberg & Olav Luksengård Mjelva i sa horom EMBLA iz Trondheima. Učestvovao je kao pijanista/klavijaturista na preko 50 albuma.

Od 2015, Zethson aktivno radi i u solo formatu i do sada je objavio dva albuma: „Pole of inaccusibiliti” (Thanatosis, 2016) i „Residi” (SUPERPANG/Thanatosis, avgust 2022).

Trenutno je aktuelan novi singl „Terrella”, poliritmički instrumentalni komad koji se izvodi na filcovanom klaviru (felted piano) i miksovan je na analognoj traci.

Središnja nit u njegovom umetničkom radu je nastojanje da stvori evokativnu i taktilnu muziku. Muziku koja se ne nameće slušaocu, već se sama od sebe polako oblikuje i lebdi, a kojoj slušalac može pristupiti na razne načine, sa različitim slušajnim modelima. U solo formatu, Zethson kontinuirano eksperimentiše sa destabilizacijom sebe kroz tehnike sviranja i izbore izvora zvuka koji podstiču iznenađenja i neizvesnost oko izvora zvuka koja je podsticajna za njegove solo improvizacije.

Od 2016. Zethson takođe vodi izdavačku kuću Thanatosis, koja je trenutno objavila 35 albuma.

Middle Lady: Marina Džukljev