Програм ”УМЕТНИК У ФОКУСУ”

Културни центар Војводине Милош Црњански почиње нови циклус програма у којем ће бити представљени савремени уметници.

Први програм Уметник у фокусу биће одржан у среду, 13. октобра 2021. године и биће посвећен књижевнику Фрањи Петриновићу.
О његовом књижевном делу говориће др Зоран Ђерић, Горан Ибрајтер и Ђорђе Писарев.
У програму ће бити представљен нови Петриновићев роман Коначни извештаји о равнотежи (Академска књига, 2020), као и број часописа за савремену културу Војводине Нова мисао у којем се налази темат о стваралаштву Фрање Петриновића.

Програм почиње у 19 часова, Војводе Путника 2, Нови Сад.

Културни центар Војводине Милош Црњански примењује све потребне заштитне здравствене мере приликом програма, што подразумева растојање публике, заштитне маске и дезинфикациона средства.
Добро нам дошли!!!

О роману Коначни извештаји о равнотежи

Бесперспективност, горчина и генерацијски губитак омеђују град у који се Сергеј Вукелић, протагониста и приповедач претходног Петриновићевог романа Поправљач огледала враћа после двадесет година избивања, изгнанства и одвратних гласина које надограђују његово одсуство. Шта ће се све догодити кад се разорени човек врати разједеном простору, из ког је избрисана вољена жена чији је био дискутант, сведок и шпијун, а у који су и даље уписани морално дефектни силници? Коначни извештаји о равнотежи настављају наратив меланхолије и потмуле горчине нанизан у Алмашким кружоцима лечених месечара. Фрања Петриновић исписује, овај пут вишегласно, ново поглавље старог безнађа.

Владислава Гордић Петковић

О Фрањи Петриновићу

Фрања Петриновић (Нови Сланкамен, 1957) је књижевник и књижевни критичар из Војводине, из Новог Сада. Студирао је у Новом Саду на Филозофском факултету. Уређивао је културни часопис Поља, писао је за новосадски Дневник, а после тога је био уредник у издавачкој кући Стyлос.
Аутор је романа и есеја. Члан је Управног одбора Друштва књижевника Војводине.

Дела:

Мимезис, мимезис романа, роман, 1983.
Ткиво, опсене: повест , роман, 1988. (н. издање 2001.)
Извештај анђела, роман, 1997.
Пред вратима раја, есеји, 2002.
Последњи тумач симетрије, роман, 2005.
Алмашки кружоци лечених месечара
Поправљач огледала
Коначни извештаји о равнотежи, роман 2020.

Награде:

Награда Друштва књижевника Војводине за књигу године 1997.
Награда “Бранко Бајић” 2002.
“Искре културе” 2006.
Награда “Лаза Костић” 2006.