Вече лауреата у Народној библиотеци „Стеван Сремац” у Нишу

Културни центар Војводине „Милош Црњански” наставља успешну сарадњу са Културним центром Ниш, институцијом која организује Међународну књижевну колонију у Сићеву, манифестацију са дугом, пионирском традицијом када су уметничке колоније у питању. Познато је да је сликарка Надежда Петровић била прва српска уметница која је позвала своје колеге из класе са Академије у Минхену да организовано бораве у Сићеву 1905. Године, што се сматра зачетком рада уметничких колонија на Балкану.

Током прошлог века, у Сићеву се, поред ликовних колонија, организују и колоније графичара, а већ три деценије и међународне књижевне колоније.

Културни центар Војводине „Милош Црњански” гостовао је у оквиру сићевачке 31. Међународне књижевне колоније протекле седмице, на програму представљања нишкој публици лауреата угледних књижевних награда, у Народној библиотеци „Стеван Сремац” у Нишу.

На програму су представљени песници Ђорђе Деспић, добитник овогодишње награде „Бранко Миљковић”, о чијој награђеној збирци је говорила проф. др Јелена Младеновић, а уредница Едиције „Добитница књижевне ’награде Милица Стојадиновић Српкиња’” Гордана Нонин представила је пројекат „Милици у походе” наше институције, у оквиру којег је и годишњи, сада актуелни, Конкурс за најбољу збирку поезије ауторке објављене на српском језику, у периоду од септембра прошле до 30. септембра ове године.

Публици су се представиле две лауреаткиње књижевне награде „Милица Стојадиновић Српкиња”: Песникиња Злата Коцић, која је награду добила 2020. године. Део награде коју Културни центар Војводине „Милош Црњански” додељује је и објављивање новог рукописа лауреаткиње или избор из њене поезије, тако да је Злата Коцић представила збирку „Осми дан”, коју је за поменуту Едицију „Добитница књижевне награде ’Милица Стојадиновић Српкиња’” приредио др Зоран Ђерић.

У истој Едицији, објављена је и књига „Биће снега” песникиње Стане Динић Скочајић, која је књижевну награду „Милица Стојадиновић Српкиња” добила 2016. године. Публици је представљена и њена најновија збирка „Успаванка за Грдодруса” („Повеља”), која је ове године била у најужем избору за награду „Бранко Миљковић”.

Модератор програма је био Горан Станковић, уредник у Културном центру Ниш, који је представио и лауреата књижевне награде „Новица Тадић” Мату Уљаревића. Ову књижевну награду додељује Завод за проучавање културног развитка из Београда за рукопис прве збирке поезије. Мато Уљаревић публици је представио песме из награђеног рукописа „Гуштеров реп”, коју ће институција која додељује награду „Новица Тадић” објавити до овогодишњег београдског Сајма књига.

Мато Уљаревић је један од учесника овогодишње књижевне колоније у Сићеву, а поред њега учесници су били и: Горан Петровић (Београд), Марко Томаш (Мостар), Мато Уљаревић (Подгорица), Ђорђе Деспић (Нови Сад), Владан Кречковић (Београд), Милица Шпадијер (Београд) и Милица Миленковић (Сврљиг).

Академик Горан Петровић добитник је овогодишње награде „Рамонда сербика”, која се додељује на овој књижевној колонији за вишегодишње стваралаштво које је оставило посебан печат у историји савремене књижевности.

Сарадња Културног центра Војводине „Милош Црњански” и Нишког културног центра се наставља. У оквиру програма „У фокусу”, у новембру ће у Новом Саду бити представљена Сабрана дела Бранка Миљковића.