Добитници награда „Медијакулт“ за 2021. годину

Жири за доделу награде Медијакулт Културног центра Војводине Милош Црњански је 16. новембра 2021. године донео једногласну одлуку о добитницима: за ТВ емисију из области културе која се тематски односи на културни простор Војводине, а којом се афирмише и подржава креативно ТВ стваралаштво; а по трећи пут и специјалну награду Медијакулт за ТВ емисију из области српске културе, реализовану у региону и дијаспори.

 

Овогодишњи добитник награде је Борислав Хложан, за ТВ емисију Магија филмске маске, у продукцији РТВ, а добитници специјалне награде Медијакулт су аутори Ђорђе Шибалин и Снежана Миливојевић из Будимпеште, за ТВ емисију Једног Арађанина начертаније, у продукцији МТВА.

 

На конкурс Културног центра Војводине Милош Црњански је пристигло шест емисија у конкуренцији за главну награду, која се односи на домаћу продукцију и две за специјалну, где су у фокусу ТВ емисије из области српске културе, реализоване у региону и дијаспори.

Жири је радио у саставу: Јожеф Клем, председник; Синиша Бокан, члан и Мирослав Стајић, члан.

 

Додела награда Медијакулт биће уприличена у уторак, 30. новембра, у 12 часова, у нашој институцији, ул. Војводе Путника 2, Нови Сад.

 

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА за награду Медијакулт:

 

Документарни филм ‘Магија филмске маске’, аутора и сценаристе Борислава Хложана, омаж је једној од најистакнутијих југословенских филмских шминкерки и маскерки Радмили Тодоровић Иватовић, која је као makeup artist потписала бројна култна остварења, као што су криминалистички филм ‘Нож’, ‘Рани радови’, ‘Доручак с ђаволом’ и ‘Жута’, па ‘Жикина династија’, ‘Кудуз’ или  ‘Лепа села лепо горе’, све до серија ‘Отписани’ и ‘Врућ ветар’. Уједно, Хложанов документарац је и омаж једном помало запостављеном, а изузетно креативном занимању у филмској и телевизијској уметности.

Кроз причу у првом лицу о једној каријери, која је почела 1960. године и трајала безмало шест деценија, оцртавају се, не само детаљи уметничког сазревања Радмиле Тодоровић Иватовић већ и лепота и тешкоће недовољно цењеног стваралачког рада шминкера и маскера, без којег доживљај покретних слика никад не би био потпун. Из сећања глумаца, редитеља и колега који причају о повученој, скромној и свом послу изузетно преданој ‘Радици’, јасно се исцртавају и кинематографска времена, али и друштвене околности у којима је живела и стварала.

Приљежно одабраним инсертима из пребогате филмографије Радмиле Тодоровић Иватовић, аутор ‘Магије филмске маске’ дочарао је како ова истинска уметница својим талентом и мајсторством, практично само четкицама и бојама, трансформише ликове, померајући границе могућег и стварајући нову визуелну реалност. Истовремено, Хложан је гледаоцима дао прилику да се присете и многих значајних остварења чији је Радмиле Тодоровић Иватовић била важан део, а по којима се памти скоро шест деценија југословенског и српског филма и телевизије.

 

 

 

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА за специјалну награду Медијакулт:

 

Документарни филм редитеља Ђорђа Шибалина и сценаристкиње Снежане Миливојевић из Будимпеште, са насловом ‘Једног Арађанина начертаније’, на научно-популаран начин обрађује животни пут Саве Поповића Текелије, оснивача једне од највећих задужбина изван Србије – завода ‘Текелијанум’ у Будимпешти, доживотног председника Матице српске, племића, тајног царског саветника, филантропа, ктитора и првог српског доктора права, али и првог угарског држављанина са овим звањем, а да није био професор на Универзитету.

Више него интересантан и необичан животни пут Саве Текелије исцртавају Ђорђе Шибалин и Снежана Миливојевић помоћу релевантних саговорника, историчара уметности, кустоса и доктора наука, а визуелно се прича поткрепљује оригиналним историјским докуменатима, сликама и портретима који нам дочаравају свеколико богатство дела овог просветитеља и једног од водећих српских интелектуалаца с краја 18. и прве половине 19. века.

Сценарио обилује мање знаним детаљима из живота и рада Саве Поповића Текелије, што указује на опсежан истраживачки рад ауторке сценарија, а камера и режија Ђорђа Шибалина употпуњује целовит естетски доживљај. Тиме је овај ауторски пар, који је ранијих година већ награђиван на овом конкурсу, поново доказао да су страствени истраживачи и документаристи тема о историји и садашњем живљењу Срба у Мађарској, њиховом суживоту са мађарском већином и везама са матичном земљом Србијом.