Додељена „Награда Милоша Црњанског” Дејану Алексићу

Бијенална књижевна „Награда Милоша Црњанског” за 2020/21. годину уручена је лауреату, писцу Дејану Алексићу за роман „Петља” на свечаности у Народној библиотеци Србије. Церемонији уручења, која је уприличена у Атријуму Народне библиотеке Србије, присуствовао је Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански”.

Примајући награду, Алексић се захвалио, подсетивши да је његов роман објављен прошле године у издању „Лагуне”, тачно на сто година од првенца Милоша Црњанског „Дневник о Чарнојевићу”: „Тако се наместило, а са дуговима никад нисте начисто. Хипотека је огромна, а ако сам овим нешто отплатио – отплатио сам”, истакао је Дејан Алексић у својој беседи, насловљеној: „Шта дугујем Црњанском?”.

Алексићу је награду доделио жири у следећем саставу: председник Задужбине Милоша Црњанског Мило Ломпар, професорка Учитељског факултета у Београду Слађана Јаћимовић и професорка Филозофског факултета у Новом Саду Бојана Стојановић Пантовић.

Књижевник Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије, на церемонији је истакао да му је изузетно драго што је Народна библиотека Србије, у којој се чува легат нашег познатог писца, домаћин и организатор награде:
„Поред тога што чувамо вредне ствари Црњанског, ту је и његова камера којом је снимао плаже Јадрана. Волео бих да једном, можда баш у овом амбијенту Атријума, направимо изложбу о плажама Јадрана, виђене оком Црњанског”, рекао је Пиштало.

Културни центар Војводине „Милош Црњански” од ове године организује и циклус програма „Дневник о Црњанском”, низ трибина на којима еминентни стручњаци говоре о делу Црњанског. Друга у низу ових трибина је планирана за 20. април,  од 18 часова, када ће у Културном центру Војводине „Милош Црњански” предавање одржати проф. др Слободан Владушић.