Додељене годишње награде Културног центра Војводине „Милош Црњански“

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Културном центру Војводине „Милош Црњански“ уручила годишње награде и признања, које ова кровна институција културе у Војводини сваке године додељује појединцима чији професионални и културни рад је препознат и изван наших граница.

У име Културног центра Војводине „Милош Црњански”, речи добродошлице и честитку за постигнуте резултате упутила је дирeкторка ове институције др Смиљана Влајић, која је, овом приликом, подсетила на дугу традицију додељивања ових признања и на чињеницу да су сви досадашњи лауреати били и остали праве „искре културе“, настављајући са својим богатим уметничким деловањем.

Такође, она се захвалила свим појединцима и институцијама које су се одазвале на Конкурс за Годишње награде Културног центра Војводине, предложили кандидате и тиме учинили да избор за лауреате буде репрезентативан и достојан културе Војводине. Речи захвалности упутила је и члановима Комисија који су ове године одлучивали о добитницама.

 

Честитајући лауреатима у име Покрајинске владе, ресорног секретаријата и у своје лично име, секретар Драгана Милошевић на самом почетку излагања је истакла да јој је веома жао, што због пандемијске ситуације, ове године је изостао громогласан аплауз свим маестралним добитницима ове престижне награде из области културе у свим њеним доменима.

„Зато је традиционална награда Културног центра Војводине „Милош Црњански“ од изузетног значаја за сваког, а посебно младог уметника“, истакла је Милошевићева и додала да признања, медаље, похвале и награде зато и јесу битне, јер показују на који начин их уметници оправдавају, како шире и чувају културу.

Како она наводи, од посебног је значаја за нас који живимо у мултикултуралној и мултиконфесионалној Војводини, коју вековима прожима ово богатство различитости и њихово традиционално преплитање, да се кроз културу управо то и сачува.

У жељи да наставе са својим радом, да шире своје успехе и примају и надаље овако престижне награде секретар Драгана Милошевић је још једном изразила захвалност што су њихови примери управо залог за генерације које долазе.

 

 

Овогодишња награда „Искре културе“, уручена је пијанисткињи Ивани Дамјанов Илић, која је до сада наступала у најзначајнијим културним центрима и салама, како у нашој земљи, тако и изван ње.

Програм доделе награда, који је ове године КЦВ „Милош Црњански” организовао због тренутне пандемијске ситуације, само уз присуство лауреата и уз све мере заштите, управо је Дамјанов Илић учинила правом свечаношћу, јер је виртуозно извела први став Шопенове сонате бр. 2 у б молу, као и чувени „Бумбаров лет” Римски−Корсаков/Цифра.

 

Ивана Дамјанов Илић је рођена у Зрењанину 1999. године. Клавир је почела да свира са три године, а током укупног школовања освојила је преко 70 првих награда. Као изузетан таленат уписала је Академију уметности у Новом Саду, две године пре своје генерације, а студије завршила у рекордном року за само три године. Универзитет у Новом Саду је Ивану прогласио за студента генерације из области уметности 2019. године, а токође јој доделио и награду за изузетне успехе на међународним такмичењима. Тренутно је апсолвент мастер студија и ангажована као сарадник у настави на АУНС на Катедри за клавир.

 

 

Медаља културе за мултикултуралност и интеркултуралност додељена је новинару, публицисти и заменику генералног директора Радио-телевизије Војводине Јожефу Клему, који је између осталог допринео да се радијски програм РТВ-а прошири са десет на шеснаест мањинских редакција.

Господин Клем је изузетно допринео и конкретно учинио на изградњи чврстих односа са јавним медијским сервисима оних земаља на чијим се језицима емитују програми Радио-телевизије Војводине. Поред тежње за проширењем језичке понуде, Јожеф Клем је активно допринео у побољшању квалитета информисаности српске мањине у дијаспори, пружајући програмску и материјалну помоћ оснивању и функционисању српског радија: СРБ Будимпешта, Радио Дунав, Радио Борово, Радио Печух, Радио Темишвар, итд.

 

 

Медаља културе за очување културног наслеђа ове године припало је архитекти и конзерватору Дубравки Ђукановић, која је током своје каријере остварила изванредне резултате у домену очувања културног наслеђа кроз пројекте који су били кључни за очување и промоцију културне баштине у широком распону свих народа и свих конфесија које постоје у АП Војводини. Као изузетан стваралац, током 30 година професионалног рада, истиче се по разноврсности истраживачких и конзерваторских пројеката које је током тог периода реализовала.

Дубравка Ђукановић ванредни је професор Академије уметности Универзитета у Новом Саду и научни сарадник Института за архитектуру и урбанизам Србије, а од 2005. године води сопствени Студио за пројектовање и дизајн STUDIO D’ART који је лиценциран за израду документације за културна добра од највишег националног значаја и међународног значаја са Листе светске културне баштине и објекте у националним парковима.

 

Медаља културе за животно дело, тј. за укупно стваралаштво припало је мултимедијалној уметници Каталин Ладик, која је објавила 23 књиге на српском, мађарском и другим језицима.

Каталин Ладик је рођена у мађарској породици у Новом Саду 1942. године. Одрастала је говорећи, читајући и пишући на мађарском и српском језику. Њена прва песничка дела објављена су 1962. године у књижевним часописима Hid (Мост) и Symposion.

Данас њен опус укључује писану, звучну и визуелну поезију; визуелну уметност, концептуалну уметност, фотографију; уметност перформанса; експерименталну музику, позоришне, филмске и радио представе. Њена библиографија броји 23 књиге на српском, мађарском и другим језицима.

Уметница данас живи у Будимпешти и није могла да присуствује самој додели, али је на свечаности емитовано њено обраћање поводом награде, коју је у њено име примио њен братанац Ференц Ладик.

 

 

У име свих лауреата, речи захвалности Културном центру Војводине „Милош Црњански” упутила је Дубравка Ђукановић, захваљујући се свима што су данашњи добитници препознати, како од чланова комисије, тако и од Покрајинске владе и ресорног секретаријата, као достојни носиоци ових награда.

 

 

Годишње награде Културног центра Војводине „Милош Црњански“ састоје се од сертификата, уметничког предмета и новчаног износа.

Скулптура „Искре културе” рад је академског вајара Младена Маринкова, а плакете – медаље културе су рад академског вајара Александра Аџића.