Концерт камерне музике – дуо Александра Хорват и Саша Свијић

Културни центар Војводине Милош Црњански организује други у низу концерата камерне музике, са којим настављамо промоцију савременог музичког стваралаштва. Наступиће дуо Александра Хорват и Саша Свијић, у холу наше институције у четвртак, 18. новембра 2021. године, у 19 часова.

 

ДУО АЛЕКСАНДРА ХОРВАТ И САША СВИЈИЋ

Александра Хорват – флаута

Саша Свијић – клавир

 

Програм:

 

Бохуслав Мартину: First sonata

Анте Гргин: Capriccio за соло флауту

Франк Мартину: Ballada

Љубомир Николић: Arche II за соло флауту

Мирослав Штаткић: Scherzo

 

 

Александра Хорват рођена је 1977. године у Зрењанину, где је завршила нижу и средњу Музичку школу. Академију уметности је завршила у Новом Саду у класи проф. Мариана Егића. У току школовања учествовала је на фестивалима и такмичењима. Учесник је и многобројних мајсторских курсева у земљи и иностранству (Irena Grafenauer, Sophie Cherrier, Felix Renggli, János Bálint, Christine Gangelhoff и други). Остварила је велик број концерата, солистичких и као члан триа и квартета флаута IN VIVO. Као професор флауте и камерне музике, од 2000. године ради у Музичкој школи Исидор Бајић у Новом Саду. Њени ученици учествују на такмичењима у земљи и иностранству. 2015. године оснива ансамбл флаута Shimmering flutes, који чине бивши и садашњи ученици.

  1. године добија награду за најуспешнијег педагога за флауту на Међународном Lady Wind фестивалу у Панчеву. 2017. године на Интернационалном музичком фестивалу ФЕМУС у Суботици добија награду за најуспешнијег педагога за инструмент флауту. 2020. године, на 22. међународним сусретима флаутиста Тахир Куленовић у Ваљеву, добија награду за најбољег педагога.

 

Саша Свијић ради као професор клавира у Музичкој школи Исидор Бајић у Новом Саду. Основну музичку школу је завршио у Кладову. Средњу музичку школу Исидор Бајић завршио је у класи проф. Јасне Грујић. Редовне студије у класи професора Андрије Прегера и специјалистичке студије у класи професора Дориана Лељака завршио је на Академији уметности у Новом Саду.

Радио је као демонстратор на клавирском одсеку Академије уметности у Новом Саду. Више година је радио као клавирски сарадник на дувачком одсеку Академије уметности и у Музичкој школи Исидор Бајић (флаута, кларинет, обоа, труба, хорна, гитара, виолина, виолончело). Учествовао је у раду жирија у оквиру Фестивала Исидор Бајић.

Са Ритуал Нова ансамблом је сарађивао приликом снимања и промоције композиције East Off Europe и концертирао у земљи и иностранству (Немачка, Мађарска, Канада). Учествовао је у реализацији пројекта Кармина Бурана, Музичке школе Исидор Бајић.

 

Александра и Саша су почели сарадњу још за време академских студија. Одржали су неколико заједничких концерата. На репертоару су дела композитора из периода барока, класике, романтизма, домаћих композитора и модерне музике.