Концерт оркестра „Камерата Академика“ у Синагоги

Културни центар Војводине „Милош Црњански“ организује у оквиру НЕО фестивала концерт оркестра „Камерата Академика“ у понедељак, 28. септембра 2020. године у новосадској Синагоги. Концерт почиње у 20 часова, а на програму су дела Баха, Веберна и Адамса.
Солисткиња је флаутисткиња Лаура Левај Аксин.

За присуство на концерту, неопходно је ношење заштитне маске! Организатори моле све посетиоце да приликом доласка на концерт поштују упутства организатора, а која ће бити у складу са свим прописаним мерама заштите Владе Републике Србије, како се ни на који начин не би угрозили здравље и безбедност свих присутних.

О оркестру Камерата Академика

Камерата Академика је професионални камерни ансамбл у оквиру Академије уметности у Новом Саду. Чланове оркестра чине најбољи млади музичари Академије уметности – асистенти, доценти и најталентованији студенти. Тако су неки од бивших чланова Камерате сада угледни солисти и чланови престизних европских оркестара (Јулија Хартиг, Пеђа Милосављевић, Дејан Богдановић, Зорица Станојевић и многи други).

Камерата Академика је сарађивала са многим домаћим и страним солистима високог реномеа, а под уметничким вођством виолончелисте Иштвана Варге наступала је у свим већим градовима бивше Југославије, остварила успешна гостовања у Немачкој (Дортмунд) и Холандији (Амстердам) и учествовала и на значајнијим музичким манифестацијама (БЕМУС, НОМУС, Охридско лето, Међународна трибина композитора, Град-театар Будва…), а такође је остварила и велики број трајних радијских и телевизијских снимака. На свом репертоару Камерата је увек имала дела домаћих композитора. Оркестар са успехом делује до краја 1999. године када, на жалост, због ситуације у земљи престаје да постоји.
Крајем 2007. године на иницијативу виолончелисте Марка Милетића оркестар бива обновљен. Изводећи на концертима најлепша и најзахтевнија дела класичног репертоара као и дела домаћих композитора, Камерата бележи бројне успехе наступајући с угледним солистима (Стефан Миленковић, Жерар Косе, Wendy Warner, Дејан Млађеновић, Имре Калман, Пеђа Милосављевић, Боштијан Липовшек, Јулија Хартиг, Megumi Teshima).

Ансамбл добија сјајне критике у којима се увек истиче лепота тона и упечатљив израз.
„Поред велике музикалности и ентузијазма, оно што овај оркестар издваја и сврстава у сасвим посебну категорију музичких састава је огромна љубав и преданост којом се музичари препуштају свирању и музици самој, а што је квалитет, који се и у размерама европски реномираних оркестара, данас не среће баш често“, написала је о Камерати наша позната композиторка и академик Исидора Жебељан.

 

О Лаури Левај Аксин

Лаура Леваи Аксин је редовни професор флауте Универзитета у Новом Саду на Академији уметности и соло флаута Војвођанског симфонијског оркестра.

Специјализовала се у Паризу у класама проф. Патрика Галуа и проф. Клод Лефевр, гдје је стекла „1er prix de superieur” и „1er prix d’exellence à l’unanimité du jury”. Дипломирала је и магистрирала на Академији уметности у Новом Сад у класи проф. Маријана Егића. Своје знање је усавршавала на бројним мајсторским курсевима код реномираних солиста и педагога, као што су Jacques Castagnet, Aurèle Nicolet итд.

Добитница је првих и специјалних награда на републичким и савезним такмичењима. Награђена је такмичењу музичких уметника Југославије у Загребу. На VI Међународној трибини композитора у Београду, добила је Прву награду за интерпретацију савремених дела.

Наступала је као солиста са низом симфонијских и камерних оркестара у Србији и иностранству. Одржала је бројне рецитале и свирала на многим камерним концертима у бившим земљама Југославије, као и у Француској, Белгији, Великој Британији, Холандији, Немачкој, Швајцарској, Италији, Мађарској, Словачкој, Чешкој, Русији, Шпанији, Португалу, Грчкој, Израелу, итд.

Била је соло флаутиста оркестра Опере Српског народног позоришта, камерног оркестра Camerata Academica у Новом Саду, као и ансамбла за нову музику Musica Viva. Током боравка у Француској била је чланица ансамбла Tickmayer Formatio, Theatre Jel and Orleans Flute Orchestra.

Чланица је камерног трија са Ритом Кинком (клавир) и Марком Јосифоскијем (виолина), трија флаута Density и дувачког квинтета Synergia 5.

Издавачке куће Recommended Records из Лондона, EOS из Граца, Visio Mundi и СКЦ из Новог Сада, издали су компакт дискове са њеним извођењима.

Одржала је велики број мајсторских курсева и била члан жирија на бројним домаћим и међународним такмичењима и фестивалима.