Музичко-сценски перформанс „Јелена жена које нема”

Поводом 130 година од рођења Иве Андрића, у организацији Културног центра Војводине „Милош Црњански” одржаће се музичко-сценски перформанс „Јелена жена које нема” у уторак, 30. августа 2022. године у 21 час, у Aмфитеатру Архива Војводине, Жарка Васиљевића 2а, Нови Сад.

Приповетка Иве Андрића објављена је 1962. године и говори о писцу који, као и сви велики уметници, дубоко понире у духовни, нестваран свет. Управо у данашње време потрошачке цивилизације ово дело и Андрићева духовна Љубав доживљавају своју пуну актуалност.

Јелена, прекривена велом тајне, жена која чак и не постоји – далеко је привлачнија и недостижнија од свих оних девојака које данас хируршким ножем и фото-шопом огољују, не само своје тело, већ и тајну свога личног Ја.

Иво Андрић се овога пута заједно са ауторима представе Иваном Жигон (драматизација и режија) и Предрагом Радисављевићем (композиција) убедљиво супротстављају материјалистичком приступу животу, уметности и љубави, сведочећи да је чак и нестварна Љубав далеко стварнија од прозаичне и прагматичне реалности.

Представом „Јелена жена које нема”, уз музику Предрага Радисављевића, неизвесност и неочекиване обрте којима се плете однос Андрића и Јелене, у духу ове приповетке ћемо прославити јубилеј великог писца. Он ће, иако и њега, попут Јелене „нема”, 30. августа бити са нама. И више од тога. Отвориће нам капије свог радног кабинета које су биле затворене увек, па и за највољеније. Упознаћемо га онаквог каквог га никад до сад нисмо срели – онаквог какав се отварао само сам пред собом, не би ли достизао генијалне увиде и најузвишеније мудрости.

Несаницу и превирања Ива Андрића дочараће нам глумац Тихомир Станић, док се Ивана Жигон и млада Марта Шћекић преплићу у улози Јелене под веловима тајне, доносећи свом писцу из дубина његове подсвести најмудрије поуке.

О духовности и љубави у делу Иве Андрића беседиће проф. др протојереј ставрофор Драгомир Сандо.