Нова књига у издању Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮ – Stanislav Vinaver „Germany in turmoilˮ

У издању Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮ (Едиција „Our placesˮ) објављена је на енглеском језику књига Станислава Винавера „Germany in turmoilˮ, у преводу Немање Јованова.

Станислав Винавер (Шабац, 1891 – Врњачка Бања, 1955.) био је српски песник, књижевни критичар и преводилац. Уз Растка Петровића, Милоша Црњанског, Марка Ристића,  један  је од најзначајнијих писаца српске модерне. Утемељивач је српског експресионизма и аутор „Манифеста експресионистичке школеˮ у ком се залаже за раскид с традиционалним уметничким изразом и бори против застарелих естетских норми које владају у српској култури.

Студирао је на париској Сорбони математику и физику, а дипломирао у Београду 1930. године. Са двадесет година 1911, објављује прву збирку поезије „Мјећаˮ писану у стилу симболистичке поезије. По окончању Првог светског рата ради као новинар, да би од 1927. па све до почетка Другог светског рата провео у дипломатској служби највише у Берлину. Из овог периода потичу и његове новинарске путописне репортаже које по естетском квалитету далеко надилазе жанр путописне репортаже. Из тог периода потичу и текстови објављени у овој књизи. После Другог светског рата па све до своје смрти живи у Беогараду као професионални књижевник пишући поезију, есеје, студије и преводећи са немачког, француског, енглеског, чешког, руског и пољског.

Његова најпознатија дела су: „Приче које су изгубиле равнотежуˮ, „Мислиˮ,  „Громобран свемираˮ, „Варош злих волшебникаˮ, „Чувари светаˮ, „Икаров летˮ, „Европска ноћˮ, „Ратни друговиˮ, „Језик наш насушниˮ, „Заноси и пркоси Лазе Костићаˮ.