Изашао нови број „Нове мисли”: јул–август 2022.

Изузетно разноврсна понуда у сфери културних догађаја у претходна два месеца условила је да се у овом броју на нешто већем броју страна позабавимо позоришно-фестивалским садржајима (Нови Сад – Европска престоница културе, Шекспир фестивал, Егзит, Мефисто) не само у виду резимеа, већ и са критичко-феноменолошког становишта (Зоран Ђерић пише о смислу позоришне критике). Након ове пролегомене, углавном истражујемо границе наших колективних и индивидуалних светова, креативно читање и креативно писање. Прозу отварамо текстом „Међу Индијанцима”, одломком из новог романа у настаjању „Песма о Три Света” Владимира Пиштала, који нас поново изненађује сасвим другачијим прозним изразом и тематиком. Затим прелазимо на млађу генерацију писаца – Бојана Кривокапића и његову лирски интонирану исповедну прозу, приповетку „У оцу се скупља вода”, која је прошлог месеца добила Награду „Лаза К. Лазаревић” Културног центра Шабац. Ана Марковић је са шпанског превела одломак из романа „Кентукији” Саманте Швеблин, једне од најхаризматичнијих ауторки савремене хиспаноамеричке књижевности и добитнице више значајних књижевних признања.

Илија Бакић је приредио занимљив избор савремене српске фантастичне приче, којa је више од три деценије присутнa на нашој књижевној сцени и још опстаје, упорно и жилаво, и поред свег игнорисања. Након фантастике, враћамо се документарној прози и историји: одломак из „Дневничких записа” Воје Чолановића води нас у време окупације Београда и узбудљиву „истиниту” причу о сазревању у ратним годинама једне генерације тек свршених матураната. Чолановићеви дневнички записи, које је изабрала и приредила Јелена Журић, наставак су књиге „Шапат испод обешених”. „Из мојих дневника за немачке окупације”, објављене у Службеном гласнику 2019. Управо сада, половином септембра, навршава се сто година од рођења овог врсног приповедача, романсијера, преводиоца и новинара, који је широј читалачакој публици остао недовољно познат.

Четири песме Драгице Стојановић стоје на бранику поезије, а затим следе текстови који се баве поетичким и аутопоетичким питањима креативног стваралачког процеса. Из књиге „Петер Хандке – Азбучник читања” Часлава Ђорђевића доносимо одломак који разматра питање стварања у Хандкеовој поетици и целокоупном његовом делу. Потпуно другачији приступ овом питању нуди текст Ђорђа Писарева „Гејтсова галаксија потискује Гутенбергову”, који обухвата погледе на ово питање „еx cathedra” Сава Дамјанов, Горана Раичевић и Михајло Пантић откривају да ли професори књижевности могу да буду, не само учитељи „креативног читања” већ и учитељи лепог (и спознајног) писања. Причу на тему стваралаштва заокружује књижевни разговор са Енесом Халиловићем, који је био гост Културног центра Војводине „Милош Црњански” и књижевног програма „У фокусу”, те је том приликом открио како се у његовој списатељској кухињи романи крчкају и по 28 година.

У последњем сегменту: одличан есеј „Традиција суровости” Хосеа Овехера о суровости као природном изразу шпанске склоности ка необузданом; Владимир Гвозден пише приказ нове књиге Антоана Компањона „Антимодерни: од Жозефа де Местра до Ролана Барта”; Драган Бабић сецира „Шпанску чизму” Владимира Копицла, док Зденка Валент Белић извлачи паралеле између Милоша Црњанског и Јана Хрушовског. И на самом крају: Синиша И. Ковачевић подсећа нас на 100-годишњицу знаменитог југословенског архитекте Бернарда Бернардија.

Часопис „Нова мисао” се може купити у „Делфи” књижарама: „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду (Змај Јовина 12), СКЦ у Београду (Краља Милана 48) и „Борислав Пекић” у Београду (Кнеза Михаила 48), као и у новосадским књижарама: „Мост” (Змај Јовина 22), „Zenit books” (Његошева 24) и „Bulevar books” (Булевар Михајла Пупина 6).

Цена часописа је 190, 00 динара.

Или можете преузети часопис у ПДФ формату.