Одржан Међународни научни скуп „Авангарде и неоавангарде у књижевности и уметности – југословенски контекстˮ

У организацији Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮ и Института за књижевност и уметност, јуче је у Дигиталном омладинском центру одржан Међународни научни скуп „Авангарде и неоавангарде у књижевности и уметности – југословенски контекстˮ.

Скуп су отворили мр Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮ, и др Бојан Јовић, директор Института за књижевност и уметност.

„Данашњи скуп је само један у низу који организујемо заједно са Институтом за књижевност и уметност из Београда а који увек резултирају и објављивањем зборника о одређеним темама што је посебно значајно. Културни центар Војводине је у оквиру своје Издавачке делатности објавио
одређена дела везана за авангарду али, овај међународни научни скуп је свакако прави начин да се рашчитају ствари. Данашњи скуп је први у низу програма које планирамо на ову тему, током ове године ће бити објављен и Зборник са овог скупа, а наредне године настављамо ову незаобилазну тему о авангардној и неовангардној књижевности и уметности“, истакао је мр Ненад
Шапоња који је као домаћин поздравио учеснике научног скупа.


Др Бојан Јовић је у свом обраћању, такође истакао изузетну сарадњу коју ове две институције имају, а за данашњи скуп издвојио чињеницу да он представља „спој доајена који већ дуги низ деценија изучавају авангарду и младих научника и научница који заузимају своје место на мапи истраживања српске и југословенске књижевности и уметности“.


Пленарно предавање „ТРИ АВАНГАРДЕ + ТРИ НЕОАВАНГАРДЕ = ЈУГОСЛОВЕНСКИ КОНТЕКСТˮ одржао je проф. др Гојко Тешић са Филозофског факултета у Новом Саду, на чију иницијативу је и организован научни скуп.
„Авангарда се дешавала у четири варијанте. Поиграо сам се мало и математички па сам рекао да је 1+1+1+1 једнако 1. Можда делује збуњујуће, али није, јер српска, хрватска, словеначка и авангарда Мађара у Југославији јесте једна прича. Управо ћемо данас зато истаћи бројне чињенице о сарадњи
и прожимању представника авангарде и неоавангарде које непобитно говоре о југословенском контексту. Изузетно је битна наша међусобна сарадња јер свако научно истраживање подразумева сабирање чињеница тако да је неопходно да у овом пројекту учествују и теоретичари уметности и
теоретичари књижевности из свих средина у којима су деловали представници авангарде и неоавангарде“, истакао је др Гојко Тешић.

Учешће у овој јединственој научној манифестацији узели су и угледни неоавангардни ствараоци који су сведочили о узбудљивим стваралачким везама и о делима својих пријатеља који су, заједнички, део једне шире, југословенске и европске, авангардне уметничке традиције.

Тематски оквир скупа чиниле су књижевности, ликовне уметности, позориште и филм – дакле оне уметности у којима су ствараоци назначених култура оставили у наслеђе новим генерацијама изузетна остварења, а тековина су авангардних и неоавангардних уметничких остварења.