Округли сто „Златни век српског песништва“ 

У организацији Културног центра Војводине „Милош Црњански“ и Издавачке куће „Фондација Група север“, данас је у Културном центру Војводине „Милош Црњански“ одржан округли сто поводом антологије „Златни век српског песништва“ аутора Селимира Радуловића. Овај пројекат је подржан од стране Градске управе за културу Новог Сада, а ради се о књизи коју је објавила издавачка кућа Орфеус 2010. године у којој је било заступљено 25 српских песникиња и песника, а у другом, проширеном издању, је заступљено 33 највећа имена српске поезије (2019).

Скуп је поздравио Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански“, а округли сто је модерирала Љиљана Никић.

На Округлом столу су своја излагања о књизи говорили: Јелена Марићевић Балаћ, Драган Станић, Зоран Ђерић, Желидраг Никчевић, Јован Пејчић, Виктор Радун Теон, Милан Громовић, Милица Миленковић, Валентина Чизмар. У Зборнику о антологији ,,Златни век српског песништва биће заступљени и радови: Јована Делића, Саше Радојчића, Николе Маринковића, Милене Кулић и Мине Ђурић.

Антологија „Златни век српског песништва“ обухвата период од 1910. до 2010. године, при чему је, сачињеним избором из поезије укупно 33 песника, успостављена својеврсна лирска вертикала једног века српског песништва – од Лазе Костића до Драгана Јовановића Данилова. Зборник биће објављен до краја године и садржаваће 15 текстова, а Издавач је Фондација Група север.

Аутор антологије Селимир Радуловић је управник Библиотеке Матице српске, потпредседник Удружења књижевника Србије, члан Управног одбора Матице српске и председник Управног одбора Српског народног позоришта. Објавио је више песничких књига, а књиге изабраних песама објављене су на руском, грчком и македонском језику. За свој књижевни рад добио је бројне награде, а најновија је награда „Златни витез“ која му је недавно уручена у Москви управо за ову антологију „Златни век српског песништва“.

„Реч је о намери да се једним антологијским пресеком учини рељефном основна линија кретања златног века српског песништва и укаже на његове изразите вредности и непорециве лепоте. Сви песници сабрани у овој књизи станари су исте куће, дакле, сви станују под истим кровом – под кровом српског језика“, наводи се у предговору Антологије.