Отварање изложбе „Инспирација”, аутора Славча Павлоског

Културни центар Војводине „Милош Црњански”, у оквиру пројекта „Креативни простор у покрету”, организује отварање изложбе под називом „Инспирација”, аутора Славча Павлоског, у четвртак, 2. 6. 2022. године, са почетком у 19 часова, у Галерији наше куће (Војводе Путника 2).

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 10. јуна 2022. године.

О ИЗЛОЖБИ

„Дела овог младог уметника су кохезија постмодерног симболизма и симболизма времена у којем живи.

Период сазнања у ком се налази сада је рефлексија израза и форме у представи његових композиција. Овом изложбом Славчо уноси нову свежину и идеје у уметничке кругове.

Његов циклус уља на платну је носач универзалних вредности и од стилистичких и од семантичких аспеката. Ова дела у себи имају уздах пластичног ефекта Далија, сликарске Фридове бајковитости и Кандиновотово компоновање, који су пријатна сећања, уникатна сажимања сегмената у меке и сигурне сликарске потезе Павловског. Са лакоћом каква што показује један овакав таленат, само путем форме проширује и обогаћује могућности илустрације, плаката, скулптуралност, а при том избегава примењену уметност и алудира на један прочишћен класичан вид што ишчуђава.

Његове потезе носе нова стилистичка решења при третману ликова и форми, у сагласности са њиховим духовним, емоционалним и виртуелним постојањем.

У датом тренутку, простор око фигуре је редизајниран, не у слици него у претходно осмишљеном синхронизованом настанку, који се реализује у тренутку перцепције… Што даље дозвољава отворен простор за извесно допуњавање, померање на форме у композицији који остварују нестандарни визуелни утисак.”

Уметничка критика професора Александра Џинга

О АУТОРУ

Славчо Павлоски – Чаче, рођен је 15. септембра 2001. године у Прилепу, Република С. Македонија. Студент Факултета ликовне уметности при Универзитету „Свети Кирил и Методије” у Скопљу на Одсеку за вајарство, под менторством професора Гоце Наневског. Пре факултета био је ученик у гимназији у Прилепу код Професора Александра Џинга, едукацију је имао за време наставе на часовима и ван наставе.

Пре студија учестовао је у великом броју ликовних колонија и њихових изложби, као и на ликовној колонији у Центру савремене ликовне уметности у Прилепу. Радио је и као зограф и помоћник у више цркава и манастира у Републици С. Македонији. Такође је и члан Удружења ликовних уметника у Прилепу. Учестовао је у више изложби у Удружењу ликовних уметника. Студира и надограђује се у области вајарства.