Потписан Протокол о сарадњи између Културног центра Војводине „Милош Црњански“ и Удружења  „L’Ora blu”

Марта Марија Кампореале, председница Удржења „L’Ora blu” из Барија, као и Ђирма Манчини и Мила Михајловић, посетиле су данас Културни центар Војводине „Милош Црњански“ и са директором Ненадом Шапоњом разговарале о будућој културној сарадњи између те две организације. Сарадња је већ остварена, јер је јуче у Београду промовисана књига „Нови духовни мост“ („Nuovo ponte dello spirito”), а данас су госпођа Кампореале и Ненад Шапоња потписали Протокол о сарадњи који представља широку платформу како би се успоставиле још чвршће везе и организовали различити програми у име сарадње и представљања уметника и уметница из Србије у Италији и обрнуто.

„За нас је част да будемо овде и потпишемо овај Протокол о сарадњи са надом да ће он бити основа и оквир који ће омогућити нашим талентованим уметницима и уметницама да их упознају и изван граница Италије. Захваљујући иницијативи Миле Михајловић која је наша пријатељица и чланица нашег Удружења, и особа с којом већ дуже времена сарађујемо у области књижевности и историје заједничке културе, упознали смо господина Шапоњу и упознали се са делатношћу Културног центра Војводине „Милош Црњански“. Надамо се да ће ова наша иницијатива обезбедити чвршћу и чешћу културну размену, да ћемо проширити наше видике и све оно што нас спаја у областима културе, историје, економије и свега осталог“, изјавила је Марта Марија Кампореале овом приликом.

„Културни центар Војводине „Милош Црњански”, као кровна институција културе у Војводини, пре свега је опредељен и усмерен ка култури Војводине али, како се бавимо културом која је суштински отворена, сарађујемо и са целим светом и нама најближим суседима. Бари је веома значајан културни центар, а  познато је да нашу земљу са Италијом повезује дугодеценијска културна сарадња. Један град културе какав је Нови Сад има част и задовољство да сарађује са Баријем који је, као и цела Италија, по свему посебан и специфичан. Свакако мислим да смо повезани и када је савремена култура у питању, нарочито јер и Италијани и ми имамо велику књижевност и велике песнике“, рекао је књижевник Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански”.

„Антологија песништва Нови Сад – Бари је најобимнија антологија песника преводилачке поезије Италијана и Срба у историји српске и италијанске издавачке делатности. Никада 40 песника нису били преведени на једном месту, у једној књизи. Ту антологију су објавили ДНК – Друштво новосадских књижевника и Архив Војводине и јуче смо је представили на промоцији у Београду. Сви италијански песници и песникиње који су заступљени у Антологији, чланови су Удружења „L’Ora blu“, а председница тог Удружења је управо Марта Марија Кампореале“, изјавила је Мила Михајловић.

Након потписивања Протокола о сарадњи, госпођа Марија Кампореале уручила је Ненаду Шапоњи Захвалницу на великодушном гостопримству поводом представљања књижевног дела „Нови духовни мост“.

Овим протоколом створене су основе заједничког рада на реализацији заједничких културних догађаја, књижевних семинара, уметничких, научних, издавачких, манифестационих и других пројеката и програма из области уметности и културе, који би обогатили културну панораму наших заједница, пројеката издавачке делатности и међусобну подршку у промотивним активностима.