Потписан Протокол о сарадњи између Народне библиотеке Србије и Културног центра Војводине „Милош Црњански”

У четвртак, 16. септембра, у Народној библиотеци Србије данас је свечано потписан Протокол о сарадњи између ове институције и Културног центра Војводине „Милош Црњански”. Протокол су потписали директори институција, књижевници Владимир Пиштало у име Народне библиотеке Србије и Ненад Шапоња у име Културног центра Војводине „Милош Црњански”.

Овим Протоколом створене су основе за заједничку реализацију домаћих и иностраних уметничких, научних, издавачких, манифестационих и других пројеката и програма из области уметности и културе, пројеката из издавачке делатности, као и за међусобну подршку у промотивним активностима.
„Нема ништа природњије него да сарађују две кровне институције културе”, изјавио је Владимир Пиштало, директор НБС, а Ненад Шапоња је нагласио да ће ове две институције, ако се за то укаже могућност, припремати и као суорганизатори одређене програме, а међусобно се помагати у реализацији пројеката с интернационалним предзнаком које ове две институције реализују самостално, и то, наравно, у мери у којој то омогућава основна делатност једне или друге институције.

„Наша прва сарадња ће бити реализована већ ове године, а ради се о великом концерту посвећеном српском и југословенском књижевнику Владану Десници. Тај изузетно занимљив пројекат организује НБС. Премијерно ће на јесен бити изведене пишчеве композиције писане за клавир, виолину и глас. Дакле, публика ће бити у прилици да открије Десничино мање познато поље делатности, као и да се присете најзначајнијих тренутака из његовог живота и стваралаштва, јер ће уз концерт бити презентована и изложба Владан Десница (1905–1967) коју је приредила Библиотека Града Београда.
Све то ће, захваљујући овој сарадњи са НБС, моћи да види и публика у Новом Саду јер ће Културни центар Војводине ‘Милош Црњански’ организовати тај програм на свечаности поводом доделе Годишњих награда наше институције, коју приређујемо у холу Владе АП Војводине, у децембру месецу”, изјавио је Ненад Шапоња.

Фото (насловна): Биљана Ракочевић, НБС