Потписан Протокол о сарадњи Културног центра Војводине „Милош Црњански” и Завода за проучавање културног развитка

„Потпуно је природно да наша институција, која је кровна институција културе у Војводини, озваничи и интензивира сарадњу са институцијом као што је Завод за проучавање културног развитка из Београда. Већ данас ћемо показати конкретан пример те сарадње и да Протокол није „само на папиру”, јер ћемо новосадској публици представити њихово веома значајно издање, а ради се о монографији „Прича о Андрићу“, које је Завод објавио у оквиру њихове нове едиције „Кутурни код”. Овај зборник је резултат разговора писаца, књижевника, теоретичара књижевности, еминентних професора и публициста поводом шездесетогодишњице уручења Нобелове нагаде за књижевност Иви Андрићу”, истакао је књижевник мр Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански” поводом потписивања Протокола о сарадњи институције на чијем је челу, заједно са Марком Крстићем, директором Завода за проучавање културног развитка из Београда.

Овим Протоколом створене су основе за заједничку реализацију домаћих и иностраних уметничких, научних, издавачких, манифестационих и других пројеката и програма из области уметности и културе, пројеката из области издавачке делатности, као и за међусобну подршку у промотивним активностима.

„Јако ми је драго што смо данас у Новом Саду и што смо гости у оваквој институцији каква је Културни центар Војводине „Милош Црњански”. Завод за проучавање културног развитка потписује Протокол о сарадњи са различитим програмима о култури и књижевности. Ова сарадња је изузетно значајна и важна, поготову када узмемо у обзир проблем централизованости културе. Већ смо почели са промоцијама издања, а ево, управо смо разговарали и о неколико значајних пројеката које ћемо заједно реализовати идуће године”, изјавио је Марко Крстић приликом потписивања Протокола.

Завод за проучавање културног развитка је институција која постоји више од пола века, а познато је да објављивање часописа „Култура” датира управо из тог првог периода постојања ове значајне институције, а који је током тих година, и оних које су уследиле, одиграо непроцењиву улогу у културном отварању наше средине према свету.

У Културном центру Војводине „Милош Црњански” потом је одржана промоција моногафије „Прича о Андрићу: антиколонијални разговори”, у оквиру програма „У фокусу”. Учесници и гости програма били су, поред  Марка Крстића, и Слађана Илић, уредница издања и рецензент и књижевник Владимир Пиштало, директор Народне библиотеке Србије, један од аутора монографије „Прича о Андрићу”.

Овом приликом публици је представљен и најновији број поменутог часописа.