Предавање доц. др Иване Пајић „Интеркултуралност у немачком филмуˮ

Културни центар Војводине  „Милош Црњанскиˮ у сарадњи са српско-немачким друштвом  „Вандровкаˮ – секција УННЈС организује, у оквиру програма  „У фокусуˮ, предавање  „Интеркултуралност у немачком филмуˮ доц. др Иване Пајић. Предавање ће бити одржано у  Културном центру Војводине  „Милош Црњанскиˮ (Војводе Путника 2) у среду, 8. маја 2024. године, у 18 часова. 

Ово предавање је први вид сарадње Културног центра Војводине  „Милош Црњанскиˮ и друштва „Вандровкаˮ, тј. секције УННЈС, којом председава проф. др Весна Берић Ђукић. 

Улаз је слободан!

Интеркултуралност у немачком филму

Последњих деценија немачка кинематографија све више истражује интеркултуралне теме, што је додатно подстакнуто све више заступљеном разноликошћу, глобализацијом друштва и миграционим токовима. Интеркултуралност у немачком филму је сложена тема која се бави приказом односа култура, сусретом култура, односно сусретом различитих културних идентитета у немачком филму. Ови филмови се баве питањима односа идентитета и алтеритета, интеграције, асимилације, културних сукоба и културне размене, често рефлектујући и доводећи у питање стереотипе и предрасуде. Неки филмови се фокусирају на индивидуалне приче миграната или људи са мигрантском позадином, примораних на сналажење у немачком друштву. Важни режисери и филмски ствараоци који се баве наведеним интеркултуралним темама су Fatih Akin, Jasemin Sanderli (нем. Yasemin Şamdereli), Burhan Kvarbani (нем. Burhan Qurbani) и други. Њихова дела уносе у немачки филм нове интеркултуралне теме од самих почетака немачког филма, тако да и ово предавање пружа увид у тему интеркултуралних односа у историји немачке кинематографије.

Др Ивана Пајић

Др Ивана Пајић (1984) је доцент на Одсеку за германистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, где држи курсеве Интеркултурална немачка књижевност аутора пореклом из бивше Југославије, Интер- и транскултуралност у немачком филму, Немачки филм, Познавање Немачке и Познавање Аустрије. Докторирала је на тему „Transkulturalität in Saša Stanišićs Roman Wie der Soldat das Grammofon repariert“ (Транскултуралност у роману Саше Станишића „Како војник поправља грамофон“). Аутор је неколико научних радова и коаутор уметничког каталога и изложбе „Паралелне биографије Србија/Немачка: Идентитет и рад“ (Нови Сад, Будимпешта). Учествовала је, као партнер пројекта) на неколико ДААД пројеката који подстичу и промовишу књижевно превођење, интеркултурални и књижевни дијалог између Немачке, Аустрије и Југоисточне Европе.