Koncert 2K+ Monika Werkstatt

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski”,  zajedno sa Autonomnim festivalom žena, organizuje koncertu kroz svoj antifestival savremenog zvuka 2K+. Legendarna berlinska zvezda elektronske muzike Gudrun Gut nastupa sa ženskim kolektivom prvi put u našim krajevima.

Koncert 2K+ Monika Werkstatt biće održan u utorak, 7. 6. 2022. godine u 21 čas, ispred knjižare „Bulevar Books”, Bulevar Mihajla Pupina 6.

Gudrun Gut, prvakinja berlinske elektronske scene nastupa na trećem Autonomnom festivalu žena (AFŽ) 2022. sa ženskim kolektivom pod nazivom „Monika Werkstatt”. Njihov zvuk zasniva se na eksperimentalnoj feminističkoj saradnji, kolektivnoj proizvodnji elektronske muzike i razbijanju stereotipova vezanih za pop kulturu.

Moto performansa je: „LIVE AND WORK / DREAM AND MAKE AN IMPACT“.

Werkstatt znači radionica, u čijem fokusu je zajednički nastup umetnica i interakcija s publikom. Kroz smislenu zabavu i zvuk na javnom času stvaranje savremene muzičke pop kulture postaje razumljivo iskustvo. Publika postaje deo procesa isto kao i proizvoda.

Sastav elektronskog superbenda čine poznate producentkinje i elektronske umetnice sa lejbla „Monika Enterprise”, ali sa kojim se ne iscrpljuje mnoštvo njihovih pojedinih izdanja.

U novosadskom „Monika Werkstatt” izdanju, pored Gudrun Gut, nastupiće sjajne elektronske umetnice i producentkinje Pilocka Krach, Natalie Beridze, Sonae i Midori Hirano.

 

Gudrun Gut: drums + sequenzer;
Pilocka Krach: bass + fx;
Natalie Beridze: vox + keys;
Sonae: sounds, noise;
Midori Hirano: keyboard.

Koncert je rezultat udruženih energija Programa 2K+ i AFŽ, podržan Kulturnim centrom Vojvodine „Miloš Crnjanski” i Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Autonomni Festival Žena – AFŽ je lokalno UTVRĐIVANJE SNAGA protiv nasilja prema ženama i decom, i nasilja uopšte. AFŽ je prvi feministički festival u Novom Sadu.

Program 2K+ postoji kao permanentni antifestival savremenog zvuka od 2015. godine, eksponirajući koncerte savremenog umetničkog zvuka – savremene klasične, elektronske, elektroakustične i improvizovane muzike.
Program 2k+ je projekat Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski”.

 

Kratke biografije Monika Werkstatt kolektiva:

Pilocka Krach, eklektična zvezda iz Berlina i legendarnog kluba Bar25. U celom tehno cirkusu teško da neko ima veću harizmu. Njena beskonačno nova i sirova pojavnost zajedno sa zaraznim i neobičnim zvukom uvek zahteva punu plesnu pažnju i aktivnost. Voli sintisajzere i razne igračke, bez kompjutora. Zezajući se uvek sa zvukom, otvorila je tehno zvuk ka fanku, zahtevnosti, prljavštini, živim i direktnim gegovima u gigovima. http://pilockakrach.com/

 

Natalie Beridze, prva elektronska umetnica u Gruziji (Tbilisi), kompozitorka i tekstopisac, nastupa od 2004. Njena izdanja objavljuju evropski lejblovi Max.E, Monika Enterprise, CMYK, Laboratory Instinct i Chainmusic. Pored solo projekata, njeni saradnici bili su Thomas Brinkmann, Joerg Follert, Marcus Schmickler, Nikakoi, Ryuichi Sakamoto, Gacha Bakradze, i Alex Kordzaia. Komponuje i za akustične instrumente, hor i ansambl. https://media-loca.com/natalie-beridze-tba/

 

Midori Hirano je muzičarka, kompozitorka i producentkinja iz Berlina. Iza monikera MimiCof ona istražuje carstvo eksperimentalnih kombinacija ritmičkih obrazaca prepunih detalja sa idejom stvaranja melodičnih oblika i harmonija. Nastupala u raznim prilikama kao što su CTM, Heroines of Sound Festival, Boiler Room Berlin, L.E.V.Festival itd. Novi album izlazi baš u junu 2022. pod nazivom „Distant Simphony”. Pored produkcije svog zvuka komponuje za plesne performance, video instalacije i filmove prikazivane na prestižnim festivalima u Berlinu, Krakovu, Hongkongu. https://www.midorihirano.com/

 

Sonae istražuje elektronsku muziku kao umetničku formu koja transcendira samu sebe. Živi i stvara u Kelnu. Nastupa solo i u Monika Werkstatt kolektivu. Kultna mesta evropskih scena bila su polja njene magije: Institut für Zukunft, Meakusma festival, Ausland, Pop kultur festival, Fusion festival, uh-fest, Cafe Oto, 23rpm festival, The Cube. Nastupa i kao vinil dj za ambijentalnu, eksperimentalnu, apstraktnu elektroniku kao i za „Šumski tehno”. https://sonaemusic.net/

 

Gudrun Gut saga obuhvata mnogo godina, mnogo scena i zvukova, od subkulture „Genijalnih diletanata“ u Berlinu ranih 1980-ih u bendovima Einsturzende Neubauten, Mania D, Malaria! i Matador do značajnog solo kataloga kasnijih radova. Međutim, njen talent koji se proteže dalje od muzičarskog obuhvata osnivanje izdavačkih kuća (Moabit Musik i Monika Enterprise), radio voditeljstvo i produkciju zajedno sa Thomasom Felhmannom (10 godina Oceanclub Radio za RadioEins), klupske večeri (progresivni elektronski pop kolektiv Oceanclub), kuriranje festivala (sa Fehlmannom/Meteom na MarkeB-u, ili sada UM-Festival) i eksperimentalnu elektronsku feminističku saradnju (Monika Werkstatt). Sarađivala je na muzičkim projektima sa Antye Greie-om (AGF) i Hans-Joachimom Irmlerom iz Fausta, učestvovala u savetodavnom odboru za Musicboard Berlin, od 2016. godine deo žirija za finansiranje umetnika Initiative Musik DE, nastupala u The Royal Albert Hall-u sa Ameom na Innervisions večeri.

Gudrun Gut zauzima visoku poziciju u istoriji i sadašnjosti avangardne elektronske muzike u Berlinu. Pored audioinženjerstva, muzičke produkcije i izdavaštva Gudrun Gut vremenom postaje javna i po svom edukativnom, feminističkom i aktivističkom radu.

Poslednji solo album MOMENT iz 2019 predstavljen je koncertima u Saudijskoj Arabiji, Kini, Rusiji, Španiji, Rumuniji, Francuskoj i Nemačkoj. 2019. dobila je nagradu „Slušaj Berlin“ za razvoj i podršku berlinskoj muzičkoj sceni. Učestvovala je iste godine u stvaranju soundtracka za film „Symphony of Now“ o savremenom berlinskom noćnom životu. 2021. objavila je knjigu „M_DOKUMENTE, All about MANIA D., MALARIA!, MATADOR“ (Ventil Verlag) zajedno sa Beate Bartel i Bettinom Koster koja je predstavljena uz izložbu i izdanje ploče „M_Sessions“ u Berlinu u Silent Green-u.

Gudrun Gut je je aktivistkinja u svetu andergraunda od ranih 1980-ih, a sa muzičkom karijerom koja traje 4 decenije, ona je sila koja se ne potcenjuje. Njena ekspanzivna diskografija sastoji se od najatraktivnijih i najuticajnijih radova koji dolaze iz orbite elektronske muzike. https://www.gudrungut.com/