Радован Поповић гост програма „У ФОКУСу”

Културни центар Војводине „Милош Црњански” организује у уторак, 12. априла 2022. године програм „У фокусу”.
Гост програма је писац и новинар Радован Поповић, а том приликом ће бити представљене његове ауторске књиге из едиције „Документ”, у издању Рукописног одељења Матице српске: „Парче пишчеве душе” о Александру Тишми и „Последњи барокни Србин” о Стојану Д. Вујичићу. Биће представљена и његова најновија књига „Српска епистоларна антологија 20. века”, у издању новосадске издавачке куће „Агора”. Аутор ће током програма „У фокусу” разговарати са уредницом Горданом Драганић Нонин о својој дугогодишњој каријери, коју су, између осталог, обележиле више десетина биографских књига о најистакнутијим нашим писцима.

Програм почиње у 17 часова у Културном центру Војводине „Милош Црњански”, Војводе Путника 2.

О АУТОРУ

Од култних књига, објављених крајем седамдесетих година: „Казивања о Андрићу” – успомене савременика и књиге о Исидори Секулић: „Исидорина бројаница”, Радован Поповић је, до ових најновијих о којима ће бити речи у програму „У фокусу”, објавио током деценија књиге о Милошу Црњанском, Растку Петровићу, Десанки Максимовић, Васку Попи, Тодору Манојловићу, Јовану Дучићу, Бранку Миљковићу, Меши Селимовићу, Бранку Ћопићу, Сретену Марићу и бројним другим писцима који су обележили књижевност 20. столећа.

Радован Поповић је рођен 1938. године у селу Дуб. Гимназију је завршио у Ужицу, а књижевност је студирао у Београду. Био је дугогодишњи уредник културног додатка у дневном листу „Политика”. Објавио је читав низ књижевних биографија, а за књигу „Живот Меше Селимовића” награђен је 1988. године Октобарском наградом града Београда за књижевност.
Члан је српског ПЕН клуба и члан управних одбора Задужбине Иво Андрић, Задужбине Десанка Максимовић и управе Фондације Васко Попа.
Пре десет година, „Службени гласник”, у библиотеци „Књижевне науке” (колекција „Портрети”), објавио је књигу „Радован Поповић – биограф српске књижевности”, коју је приредио Миодраг Раичевић. У књизи су три разговора с Радованом Поповићем: „Чаробни брег над Дубом” (с Витомиром Павловићем), „Новинарска књижевност и књижевно новинарство” (с Петром Арбутином) и „Ковач племенитих речи” (с Раденком Станићем), а ту је и селективна библиографија, као и надахнути поговор проф. др Гојка Тешића, који, између осталог, наводи да су све књиге Радована Поповића „књиге дубоке оданости, посвећености, привржености, опчињености, фасцинације, чак и пристрасности. Речју, то су књиге ризнице, драгуљи, источници нових знања. Реч је о једној чудесној библиотеци коју је створио Радован Поповић – посвећеник, страсник, заљубљеник, један од најзначајнијих посленика српске културе који је својим делом издашно обогатио њене ризнице.”