Јасмина Топић добитница књижевне награде “Милица Стојадиновић Српкиња”

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА ЗА ДОДЕЛУ ПЕСНИЧКЕ НАГРАДЕ МИЛИЦА СТОЈАДИНОВИЋ СРПКИЊА

ЗА 2021. ГОДИНУ

 

Жири за доделу књижевне награде „Милица Стојадиновић Српкиња“, коју додељује Културни центар Војводине Милош Црњански, радио je у саставу:

др Зоран Ђерић (председник), Фрања Петриновић и др Драгана В. Тодоресков (чланови).

 

На конкурс Културног центра Војводине Милош Црњански је пристигло 17 књига песама ауторки, које су објављене од октобра 2020. до октобра 2021. године. За ужи избор је одабрано седам књига. Две од њих су се нашле у најужем избору: 1. Дубравка Ђурић, Размицање оквира / коса црта / контекста, Орион арт, Београд 2020; 2. Јасмина Топић Привремени боравак, Архипелаг, Београд 2020. После дужег разматрања, једногласно је донета следећа

 

ОДЛУКА

 

да овогодишњу награду „Милица Стојадиновић Српкиња“ за најбољу песничку књигу женског аутора, писану на српском језику, добије

 

Јасмина Топић, за књигу Привремени боравак,

објављену у издању Архипелага, Београд 2020. године.

 

 

Јасмина Топић је рођена 4. августа 1977. године у Панчеву. Завршила гимназију Урош Предић у Панчеву и Филолошки факултет Универзитета у Београду, на групи за српски језик и књижевност. Бавила се и новинарством. Од 1998. године уређује Зборник поезије и кратке прозе младих са простора бивше Југославије Рукописи, чији издавач је панчевачки Дом омладине, такође је у уредништву кварталног уметничког магазина Квартал Удружења књижевника и књижевних преводилаца Панчева.

Била је учесница 11. бијенала младих уметника Европе и Медитерана у Атини,  финалиста стипендије Централноевропске иницијативе и књижевног фестивала Виленица. Прву књижевну стипендију, Мило Дор, добила је од аустријског Култур Контакта 2008. године, те је провела два месеца у Бечу. Након ове, добила је још неколико интернационалних књижевних стипендија, резиденцију Камов у Ријеци 2012. године коју додељује Градски одјел за културу Града Ријеке и Министарство културе Републике Хрватске, затим резиденцију Tirana in between, у сарадњи албанског часописа ПОЕТЕКА и ТРАДУКИ мреже, 2013. године. Годину дана касније (2014), ауторка је стипендиста РОНДО резиденције у Грацу, Аустрија, коју додељује Влада области Штајерска, а крајем године и Create in residence стипендију у Шведској, на острву Готланд, Удружења Крокодил из Београда, Шведског института и Балтичког центра за писце и преводиоце. Уз то, била је на AIR Krems NO  (2019) и Reading balkans, Сарајево (2020).

Поред књижевности, бавила се помало и позориштем, а интересује се и за мултимедијално презентовање поезије. У протеклих неколико година била је учесница бројних необичних песничких перформанса и више самосталних мултимедијалних пројеката представљања ауторских књига поезије. Видео-презентацију књиге Тиха обнова лета у форми DVD-ја, као поетских стихова, направила је 2008. године. У оквиру резиденцијалног програма РОНДО, ауторка је направила аудио ЦД под називом Језици поезије – песме на српском и у преводу на неколико језика које читају матерњи говорници, доступне на сајту Soundcloud. Такође, књиге у ПДФ формату могу се преузети на сајту ауторке: https://jasminatopic.sitey.me/knjige.

Члан је Српског књижевног друштва, а од 2012- до 2014. је била и потпредседница Управног одбора.

Објављена дела:

  • Сунцокрети. Скица за дан, поезија, Заједница књижевника Панчева, 1997.
  • Пансион, Метаморфозе, поезија, Центар за стваралаштво младих, Београд, 2001, награда Матићев шал
  • Пројекат Кортасар, проза, група аутора, уредник Васа Павковић, Повеља, Краљево, 2003.
  • Романтизам, поезија, Народна књига – Алфа, Београд, 2005.
  • Тиха обнова лета, поезија, Повеља, Краљево, 2007.
  • Лексикон божјих људи, проза, група аутора, Службени гласник, Београд 2010.
  • Код српског писца, проза, група аутора, Службени гласник, Београд 2011.
  • Док неко шапуће наша имена, поезија, Едиција Најбоља, Панчево, 2012.
  • Плажа Несаница, поезија, Културни центар Нови Сад – едиција Анаграм, 2016.
  • Привремени боравак, Архипелаг, Београд 2020.

 

 

Добитница је награде за поезију “Душковићева звона” (Панчево, 2002) и “Матићев шал”, за књигу Пансион, метаморфозе (2002).

 

 

Књига Привремени боравак показатељ је песничке зрелости Јасмине Топић. Лирски субјекат је путник који се оглашава из различитих, каткад веома далеких крајева, а путовање – облик читања света и себе, нова прилика за разумевање односа са другим људима, нарочито са блиском особом коју песнички субјект носи у себи куда год да крене. Песникиња повезује елегијско и иронијско, пропушта свакодневицу у лирско ткиво, употпуњује интроспекцијске налазе увидом у генерацијско стање духа. Неуобичајена, аутентична и препознатљива поетика ове песникиње проналази своје читаоце у свим генерацијама, што се потврђује и овом Одлуком.

 

Награда „Милица Стојадиновић Српкиња“ биће уручена добитници у Културном центру Војводине Милош Црњански у Новом Саду, у петак, 22. октобра 2021. године, у 12 часова.