Јасмини Топић уручена књижевна награда „Милица Стојадиновић Српкиња”

Јасмини Топић, песникињи из Панчева, свечано је уручена књижевна награда „Милица Стојадиновић Српкиња” на 45. књижевној манифестацији Милици у походе. На свечаној додели, у Културном центру Војводине Милош Црњански, присутнима се обратио Ненад Шапоња, директор институције, који је присутне поздравио, између осталог и подсећајући на дугу традицију ових сусрета у част песникиње , а будући и сам песник – и речима о важности поезије:

Драго ми је што у публици видим бројне личности које су у прошлости годинама биле посвећене одржавању сећања на Милицу Стојадиновић Српкињу, како кроз свој стваралачки и научни рад, тако и кроз овај меморијал који траје, ево, већ 45 година. И сам се сећам када сам пре 25 година долазио на ту манифестацију, када се заиста ишло Милици у походе са разноврсним програмима и надам се да ћемо и у будућности обновити програме посвећене њој у пуном капацитету. Јер поезија није привид. Поезија је суштина. То [како је Мирко Ковач једном приликом истакао] да је она привид, може бити игра речи коју је он имао у дијалогу са Тином Ујевићем. Поезију не можемо само хватати у лету. Сви ви, присутни песници, знате да се поезија мора живети. Ако је хвата у лету, песник излази из поезије. Поезија је дубља стварност. Остали, који не могу да виде поезију, могу да је доживе као упаљену светлост. Она није привид”, истакао је Шапоња, који је поклонио лауреаткињи Антологију песама досадашњих добитница награде Ако сам ја она, у издању наше куће. Књигу је приредила др Драгана В. Тодоресков, која је, поред Фрање Петриновића и др Зорана Ђерића, члан жирија за доделу ове јединствене књижевне награде, која се од 2009. године додељује искључиво песникињама за најбољу збирку поезије објављену на српском језику између две манифестације Милици у походе.

У име чланова жирија обратио се председник др Зоран Ђерић, који је рекао да је песникиња Јасмина Топић, из Панчева, у својој збирци Привремени боравак (Архипелаг, 2020) досегла песничку зрелост и да је у овој књизи лирски субјекат управо она, као путник који се оглашава из различитих крајева, а путовање прима облик читања света и себе. Ђерић је додао да је ове године на конкурс Културног центра Војводине „Милош Црњански” стигло укупно 17 збирки поезије бројних ауторки и да је Јасмина Топић изабрана једногласном одлуком жирија за најбољег овогодишњег аутора.

У име Покрајинске владе, Секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и у своје лично име, честитам вам на награди која носи име велике српске песникиње Милице Стојадиновић Српкиње, у нади да ће ваше песничко надахнуће, креативност и рад бити пример млађим генерацијама песникиња, рекла је Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, свечано уручујући награду песникињи Јасмини Топић за збирку песама Привремени боравак.

Честитајући члановима жирија и колегама из Културног центра Војводине „Милош Црњански“ на истрајности и неговању писане речи, културе, традиције и обичаја, Милошевићева је истакла да ову књижевну награду треба да дочекамо са поносом, јер је јединствена по пропозицијама и као таква је пример и подстрек младима да буду креативни, амбициозни и упорни у жељи да своје мисли преточе у лирику:
Због свега тога, важност постојања институција културе, чији смо оснивачи, а које имају овакве књижевне манифестације, јесте наше завештање, а и дужност према онима који морају да наставе да негују све оно што чини наш идентитет, а то су управо писана реч, језик, култура и традиција, истакла је Драгана Милошевић.

Лауреаткиња Јасмина Топић је, уз изразе захвалности, истакла да с поносом прима признање које носи име наше велике песникиње, а да сама награда обогаћује књижевну сцену Србије. Присутни су имали прилику да од саме песникиње чују стихове из награђене збирке.
Јасмина Топић тако је постала четрнаеста добитница ове награде. До сада, примили су је Тања Крагујевић, Ана Ристовић, Гордана Ђилас, Емсура Хамзић, Даница Вукићевић, Радмила Лазић, Кајоко Јамасаки, Стана Динић Скочајић, Сунчица Денић, Драгица Стојановић, Тања Ступар Трифуновић, Мирјана Стефановић и Злата Коцић, чију је збирку изабраних песама Осми дан приредио др Зоран Ђерић и која је ове године објављена у Едицији Добитница књижевне награде ‘Милица Стојадиновић Српкиња’ јер, подсећамо, део ове награде је и могућност да лауреаткиња објави у овој едицији или нову збирку поезије или избор из досадашњег песничког стваралашта коју наша кућа објављује за наредну манифестацију Милици у походе у оквиру своје издавачке делатности.

ИЗ МЕДИЈА:

РTВ

РТВ Арт-ерија (видео)

Дневник

Nova S

Seecult

Danas