Додељене награде „Медијакулт“ за 2021. годину

Бориславу Хложану, као и др Снежани Мишић која је награду примила у име двоје аутора из Будимпеште, данас је на свечаности у Културном центру Војводине Милош Црњански награде „Медијакулт“ уручио Ненад Шапоња, директор ове институције, који је истакао да сматра ову награду веома важном, јер тиме Културни центар Војводине подстиче и вреднује оне који културне садржаје пласирају јавности на медијски високом естетском нивоу.

Свима нама који креирамо културне садржаје, који смо томе посвећени, веома је важно како ће они бити медијски пласирани и на који начин јавност о њима сазнаје. Важно је да управо и ти медијски садржаји буду, такође, урађени на високом нивоу. То јесте, такође, наша мисија, и управо зато смо поносни и на чињеницу да награду ‘Медијакулт’ данас додељујемо девети пут, као и да од пре три године додељујемо и специјалну награду ‘Медијакулт’ за ТВ емисију из области српске културе, реализовану у региону и дијаспори, истакао је Шапоња.

Аутор Борислав Хложан награђен је по други пут наградом „Медијакулт“ коју Културни центар Војводине Милош Црњански додељује за ТВ емисију из области културе која се тематски односи на културни простор Војводине и којом се афирмише и подржава креативно ТВ стваралаштво у области културе.
Ове године, Хложан је добио награду као аутор емисије Магија филмске маске, у продукцији РТВ Војводине.
Јожеф Клем, председник Жирија за доделу награда „Медијакулт“, а у чијем саставу су и Мирослав Стајић и Синиша Бокан, прочитао је на данашњој свечаности образложења. Између осталог, за документарни филм Борислава Хложана је истакнуто:

Његов документарни филм представља омаж једној од најистакнутијих југословенских филмских шминкерки и маскерки Радмили Тодоровић Иватовић, која је као makeup artist потписала бројна култна остварења, као што су филмови ‘Нож’, ‘Рани радови’, ‘Доручак с ђаволом’ и ‘Жута’, затим ‘Жикина династија’, ‘Кудуз’ и ‘Лепа села лепо горе’, све до серија ‘Отписани’ и ‘Врућ ветар’. Уједно, Хложанов документарац је и омаж једном помало запостављеном, а изузетно креативном занимању у филмској и телевизијској уметности.

Треба истаћи, и желим то и овом приликом да урадим, изузетан значај постојања ове награде, чији је циљ вредновање највиших домета телевизијског стваралаштва које се бави културом. Данас, десетак година након њеног установљења, попут многих мојих колега који се баве истим послом, сматрам да је награда ‘Медијакулт’ оправдала своју сврху, јер награђени аутори су дали велики допринос праћењу уметничких збивања и афирмацији правих уметничких вредности, рекао је Борислав Хложан, чији је филм жири одредио за најбоље остварење једногласном одлуком.

Културни центар Војводине Милош Црњански додељује и специјалну награду „Медијакулт“ за ТВ емисију из области српске културе, реализовану у региону и дијаспори, а овогодишњи лауреати су редитељ Ђорђе Шибалин и сценаристкиња Снежана Миливојевић из Будимпеште, за ТВ емисију Једног Арађанина начертаније, у продукцији МТВА.

Овај филм на научно-популаран начин обрађује животни пут Саве Поповића Текелије, оснивача једне од највећих задужбина изван Србије – завода ‘Текелијанум’ у Будимпешти, доживотног председника Матице српске, племића, тајног царског саветника, филантропа, ктитора и првог српског доктора права, али и првог угарског држављанина са овим звањем, а да није био професор Универзитета, део је образложења које је прочитао господин Клем.

Лауреати су били спречени да дођу на данашњу доделу награде из Будимпеште, тако да је у њихово име награду примила др Снежана Мишић, програмски директор Галерије Матице српске, која је прочитала и писмо захвалности двоје аутора награђеног филма о Сави Текелији.

Реч захвалности поводом уручења специјалне награде „Медијакулт” наше институције у Новом Саду, 30.11.2021. године:

Поштовани организатори, драги гости!

Веома нам је жао што ове године нисмо у могућности да присуствујемо уручењу Специјалне награде ‘Медијакулт’, коју нам, на нашу велику радост и задовољство, Културни центар Војводине ‘Милош Црњански’ додељује по други пут.

Изузетна нам је част што смо се нашлу у овако угледном друштву телевизијских радника, документариста, заљубљеника у свој посао, који у временима у којима живимо, упркос технолошким достигнућима, није ни лако, ни једноставно обављати.

Тим више на значају добија напор да се поред свакодневних обавеза у припремању програма, створи време и за нешто више, за шта ми, новинари, уредници, сценаристи, сниматељи и телевизијски редитељи желимо да верујемо да представља трајну културну и уметничку вредност.
Ми, који радимо у медијима на српском језику ван матице, често се у свом раду осећамо недовољно јавно препознатима, како у земљама где деценијама обављамо мукотрпан посао информисања на матерњем језику тако и у матичној земљи Србији, где се о нашем раду врло мало, или баш ништа не зна. А кроз њега управо обједињујемо, промовишемо и популаришемо општеисторијске, културне и уметничке вредности српског народа, оно што је у њему најбоље и највредније.

Истовремено, градимо мостове између матичне земље са једне, односно нашег и већинског народа у земљама у којима живимо са друге стране, било да су у питању аутохтоне српске заједнице у региону или српска дијаспора у ширем смислу. Због тога награда ‘Медијакулт’ Културног центра Војводине ‘Милош Црњански’ за нас, који радимо у српској телевизијској редакцији Мађарског јавног сервиса МТВА у Будимпешти, има посебан професионални, али и велики лични значај.

Овом приликом се од срца захваљујемо екипи стручњака Галерије Матице српске, јер без њихове несебичне помоћи у реализацији филма о нашем великом Сави Текелији, пројекат сасвим сигурно не би било могуће остварити на овакав начин: управници др Тијани Палковљевић Бугарски, програмској директорки др Снежани Мишић, затим историчару уметности, професору др Владимиру Симићу, као и председнику Матице српске проф. др Драгану Станићу.

Велику захвалност дугујемо овогодишњем жирију на вредновању нашег рада, што ће нам сигурно бити велики подстицај за будуће пројекте, а осталим награђеним колегама честитамо на признању.

Хвала још једном и живели!

Ђорђе Шибалин, редитељ и

Снежана Миливојевић, сценаристкиња

ИЗ МЕДИЈА:

Дневник

РТВ

Danas