Издавачка делатност Културног центра Војводине „Милош Црњански” на 65. Београдском сајму књига

Културни центар Војводине „Милош Црњански” представиће своју издавачку делатност на предстојећем 65. Београдском сајму књига на штанду Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Међу бројним књигама које су објављене ове године, биће Часопис за савремену културу Војводине „Нова мисао” који излази у новој серији од шест бројева годишње, у мањем формату и на већем броју страна.

Покренута је и нова Едиција „Нова мисао”. Реч је, пре свега, о есејистичким текстовима релативно мањег формата, али провокативног садржаја, који објављени у форми књижевне публикације могу да скрену пажњу на одређени корпус значајних савремених друштвених и културних проблема.

Прва у Едицији је књига Јовице Аћина „Доктор приповедања: Кафка”. Аћин се дуги низ година бави делом Франца Кафке, недавно су у његовом преводу на српски језик изашла сабрана дела овог писца, а есеј „Доктор приповедања” представља текстуални екскурс о темама и мотивима Кафкиног дела.

Друга је књига „Град”, Кети Акер, америчке списатељице, романописаца, драматурга и есејисте, која је позната по свом идиосинкратичном трансгресивном писању које се бави провокативним темама. У књизи је приређен избор њених краћих есеја.

Трећа је књига „Читање Бенјамина”, Семјуела Вебера, америчког филозофа немачког порекла, једног од водећих мислилаца у дисциплинама књижевне теорије, филозофије и психоанализе. Књига доноси избор његових размишљања о делу Валтера Бенјамина.

Четврта и пета књига у новој Едицији књига Мирјане Стошић „Стратегије читања: читање ужаса” и књига Синди Шерман „Стварање ненасловљивог”. Мирјана Стошић на примеру логорашке литературе Прима Левија испитује могућности сведочења о ужасу, његовог разумевања и савладавања. На тај начин ауторка наставља линију размишљања коју је започео Јовица Аћин у књизи „Гатање по пепелу”.

У Едицији „(П)оглед” наставља се с објављивањем текстова значајних за теорију књижевности, филозофију и естетику, а новообјављена књига је дело песника, филозофа и теоретичара Бошка Томашевића „Далека коначност”.

Управо је објављен и зборник „Нова парадигма креативне економије: од правичности ка праведности”, у сарадњи са Институтом за креативно предузетништво и иновације из Београда, коју су уредиле проф. др Христина Микић и проф. др Биљана Мицков. Ова научна монографија се бави промишљањем улоге културних ресурса и креативности у обликовању нових друштвених и економских структура, утемељених на начелима фер развоја. У монографији су заступљени оригинални научни радови др Хриситне Микић, др Зорана Ерића, др Дарка Ребе, др Енди Прата, др Бранка Радуловића, др Гојка Рикаловића, др Дејан Молнара, др Дејзи Фенкорт и др Сирше Фина, Маје Марсенић и Џастина О’ Конора, а свакако ће бити занимљива за читање професионалцима из сектора културе, економије, културологије, здравства и екологије.

На штанду Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, у Хали 4 Београдског сајма, биће изложен избор издања Културног центра Војводине „Милош Црњански”, укључујући и прву персоналну енциклопедију у Србији „Encyclopedia Dositheana”, коју је уредио проф. др Никола Грдинић, а која ће бити и посебно представљена публици.

Културни центар Војводине „Милош Црњански” на штанду у Хали 4 организоваће следеће промоције током трајања Београдског сајма књига:

Уторак, 25. октобар

11 часова: представљање издавачке делатности Културног центра Војводине „Милош Црњански”.

Учествују: Мирко Себић, уредник издавачке делатности наше институције; Гордана Нонин, сарадник за унапређење делатности установе културе; Јовица Аћин, књижевник.

11.30 часова: промоција Едиције „Добитнице књижевне награде ᾽Милица Стојадиновић Српкиња᾽”.

Учествују: Гордана Нонин, уредница Едиције; др Зоран Ђерић, председник жирија за доделу Књижевне награде „Милица Стојадиновић Српкиња”; др Драгана В. Тодоресков, приређивач антологије „Ако сам ја она” – избор поезије досадашњих лауреаткиња.

Среда, 26. октобар

11 часова: промоција прве персоналне енциклопедије у Србији „Encyclopedia Dositheana”.

Учествују: др Никола Грдинић, уредник енциклопедије; др Нада Савковић; др Жаклина Дувњак Радић; др Сања Париповић.

Петак, 28. октобар

11 часова: промоција Часописа за савремену културу Војводине „Нова мисао”

Учествују: мр Ненад Шапоња, главни уредник и директор Културног центра Војводине „Милош Црњански”; др Жаклина Дувњак Радић, уредница часописа; Мирко Себић, члан редакције; Ђорђе Писарев, члан редакције.