Изложба Јелене Симић и Николе Миланова – „Дијалог Симбола и Портрета“

У организацији Културног центра Војводине „Милош Црњански“ у петак, 4. октобра 2024. у 19 часова, у Културном центру Војводине „Милош Црњански“ (Војводе Путника 2) биће отворена изложба Јелене Симић и Николе Миланова „Дијалог Симбола и Портрета“.

ЈЕЛЕНА СИМИЋ

Рођена је 1995. године у Блацу. Средњу Уметничку школу завршила је у Нишу 2014. Основне академске и мастер студије у Нишу на одсеку Сликарство у класи професора мр Братислава Башића завршава 2021. године. Добитница је награде „Диплома најбољем дипломираном студенту“, академске 2020/2021. године, Факултет уметности у Нишу. Тренутно је докторанд треће године на Академији уметности у Новом Саду. Члан је УЛУС-а од 2024. године.

Излагала је на преко 40 колективних изложби у Србији и иностранству. Учесник је 26. ликовне колоније Божа Илић, Народни музеј Топлице у Прокупљу. Током 2024. године имала је три самосталне изложбе под називом „Дијалог портрета и симбола“ одржане у Галерији Арт55 у Нишу и у Галерији народног универзитета у Врању, и изложба под називом „Лични симбол – Дисторзија круга“ у Галерији Јован Поповић у Опову.

НИКОЛА МИЛАНОВ

Рођен је 1995. године у Нишу. Завршио је средњу Уметничку школу у Нишу 2014. године. Дипломирао је на Факултету уметности у Нишу, на одсеку Сликарство. Тренутно је на мастер студијама под менторством професорке Катарине Ђорђевић.

Излагао је на преко 20 колективних изложби и три самосталне изложбе. Учесник је колонија, Графичка радионица Сићево, „ЕКО“ колонија Блидиње, Међународна ликовна колонија „Погановски манастир“. Добитник је награда, 2022. Ниш, Факултет уметности – награда за најбољу слику на Основним академским студијама сликарства, 2023. Велика Плана, Пролећни ликовни салон, прва награда (самостална изложба).

ДИЈАЛОГ СИМБОЛА И ПОРТРЕТА

Наслов изложбе је заснован на сусрету поетика и нашем уметничком дијалогу. Иако различита, два приступа проналазе дубоку повезаност преплитањем суптлних визуелних елемената. Овај однос је заснован на испитивању властитих мисаоних стања, истраживању афинитета, емотивних аспеката дела, комуникацији а манифестује се кроз јединствено уметничко искуство и дефинисање визуелних симбола. Иако указује на интересовања за универзалне теме, синергија између два различита уметничка израза открива и оснажује индивидуалне уметничке ставове и концепте, отвара простор за иновације и другачија тумачења. Заједничке године искуства на студијама основ су актуелних истраживања и нашег континуираног дијалога.

Нит која повезује наша два израза проистиче из природне, људске потребе за разумевањем емоција па су симболи на изложеним делима заправо мост између личних осећања и универзалних порука а портрети начин да се те поруке пренесу, буду препознате и схваћене.