Конференција „Дигитални град – иновације у култури“

Конференција на тему „Дигитални град – иновације у култури“ биће одржана у петак, 23. октобра 2020. године у Култуном центру Војводине „Милош Црњански”, Војводе Путника 2. Учесници ће представити релације дигиталализације у односу на културно наслеђе једног града као и начин функционисања дигиталних институција. Почетак Конференције је заказан у 18 часова.
Снимак целокупне Конференције биће доступан на сајту Културног центра Војводине „Милош Црњански“ наредне седмице.

Уредник конференције: Биљана Мицков

Тема 1: Дигитализација и нове кустоске праксе
Предавач: Др Миљана Зековић

Др Миљана Зековић запослена је у звању ванредног професора на Универзитету у Новом Саду – Департман за архитектуру и уранизам, Факултет техничких наука. Последњих шеснаест година ради у сектору образовања и предаје Архитектонско пројектовање, Ефемерну архитектуру и Архитектуру изложби и догађаја, као и низ предмета из области креативног истраживања на сва три нивоа студија. Гостујући је професор на Универзитету Уметности у Београду, на докторском уметничком програму из Вишемедијске уметности. Суоснивач је и члан управног одбора НГО Ефемера колектив. Њена истраживачка интересовања тичу се дизајна простора и просторних пракси, феноменологије простора, трансдисциплинарних кустоских пракси и интердисциплинарних експеримената у домену архитектуре и корелирајућих дисциплина. Искусни је организатор и лидер интердисциплинарних радионица и других експерименталних формата за архитекте, перформере, дизајнере и друге креативце, са богатим националним и интернационалним искуством. Ову праксу реализовала је, како у националним оквирима, тако и у Пекингу, Тајпеју, Каохшјунгу, Манили, Единбургу, Глазгову, Кардифу, Прагу и Тампереу.

Тема 2: Дигитализација у функцији промоције архитектонског наслеђа
Предавач: Др Драгана Константиновић

Др Драгана Константиновић ради као ванредни профессор на Департману за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука у Новом Саду. Дипломирала је 2003. године на Факултету техничких наука, магистрирала 2009. године на Архитектонском факултету у Београду, а докторирала 2014. године на матичном факултету са тезом Програмске основе југословенске архитектуре: 1945-1980. Активни је пројектант и истраживач у области архитектуре и урбанизма. Њен рад посвећен је идентификацији, истраживању и промоцији архитектонског наслеђа социјалистичког модернизмам, као и истраживању пројектантских приступа програмској реутилизацији; активностима на промоцији архитектонске професије и праксе; истраживању вишеструких односа архитектонске дисциплине са актуелним просторним, урбаним и културним политикама, законским и регулаторним оквиром. Предаје предмете из области архитектонског пројектовања, историје и теорије архитектуре 20.века.

Тема 3: Позориште као дигитални хуб
Предавач: Др Сунчица Милосављевић
програмска директорка BAZAART, Београд – Репрезентативно удружење у култури