Нова књига у издању Културног центра Војводине „Милош Црњански”: Владислава Гордић Петковић „Пут ка слици света”

„Пут ка слици света”, збирка огледа о књижевности за децу и друге, Владиславе Гордић Петковић, објављена је у оквиру Издавачке делатности Културног центра Војводине „Милош Црњански” у Едицији „(п)ОГЛЕДИ”.

Идентитет појединца и колективна судбина у једном од најбољих романа о холокаусту „Семпер идем” Ђорђа Лебовића, медији и технологија у књижевности за децу и омладину, херојство и жртва као обележја другог: потрага за подвигом у књижевности за децу, родне перспективе карактеризације женских ликова у књижевности за децу, само су неке од тема нових књижевних анализа проф. др Владиславе Гордић Петковић.

Ауторка истиче да трагање за сликом света, некад насумично а некад планско и етапно, може да почне од Керолове Алисе, па да стигне до Харија Потера. Много је тога знаковитог и важног читаоцу који завири у књиге српске и регионалне књижевности, па трагање – бар једним својим краком – може да води кроз књиге прозе Ђорђа Лебовића, Љубице Мркаљ, Рели Алфандари Пардо, Марка Сосича, Јасминке Петровић, Јулијане Адамовић и Душана Патића, као и недвосмислено аутобиографских текстова Ђорђа Рандеља и Драгиње Рамадански. Романи Драгана Великића и Мирјане Ђурђевић нису део корпуса књижевности за децу, али опет говоре о детињству: не само о реминисценцијама на једно идилично време, него и о рекоструктивним напорима старости да закорачи у другу верзију детињства.