Одржана Научно-књижевна конференција „Лавиринти и химере”

У организацији Културног центра Војводине „Милош Црњански” данас је у Дигиталном омладинском центру одржана  Научно-књижевна конференција „Лавиринти и химере”.

Уреднике и учеснике скупа поздравио је мр Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански”, који је истакао да је лепо наставити традицију која је почета прошле године и да се нада да ће се она наставити.

Учесници књижевно-научног скупа били су Сава Дамјанов (пленарни говорник), Владислава Гордић Петковић, Ала Татаренко, Јована Тодоровић, Марина Аврамовић, Драгана Бошковић, Маја Рогач Станчевић, Антоније Симић, као и уредници скупа Милош Јоцић и Снежана Савкић.

Тема научнe конференције била је српска постмодерна проза од краја седамдесетих година ХХ века до почетка трећег миленијума, а представља наставак конференције „Пробисвети у библиотеци” (2023) посвећене феномену тзв. „Младе српске прозе” у српској експерименталној књижевности. Циљ конференције „Лавиринти и химере” одражава труд Културног центра Војводине „Милош Црњански” да успостави организовану научно-културну платформу посвећену истраживању и популаризацији авангардне, постмодерне, неоавангардне и експерименталне српске књижевности.

Конференција „Лавиринти и химере: О поетици српске постмодерне прозе” један је од ретких научних скупова посвећених искључиво овој плодотворној и значајној, а недовољно истраженој грани српске књижевности, и пружиће релевантну рекапитулацију последњих неколико деценија српске постмодерне продукције.