Одржан Округли сто о Раши Ливади „А Ливада кажеˮ

У организацији Културног центра Војводине „Милош Црњански”, данас је у Дигиталном омладинском центру одржан округли сто о Раши Ливади „А Ливада кажеˮ.

Скуп је отворио мр Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮ.

„Драго ми је да ће овогодишњи темат Нове мисли бити посвећен Раши Ливади, који је у буци и хаосу свакодневице, остао заборављен. Раша Ливада је био невероватна ренесансна личност која нам је отварала прозоре, која је правила антологију светске поезије, одакле смо учили шта је вредност а шта није, шта су праве ствари. Сматрам да је овај скуп један камичак који ће померити ствари у рецепцији зато што ће радови учесника изаћи у шестом овогодишњем броју Нове мисли. Овај скуп је једна порука у боци коју данас пуштамо, а ми сви заједно исписујемо то”, рекао је Шапоња.

Присутнима су се обратили и организатори скупа проф. емеритус др Сава Дамјанов и Снежана Николић, Виктор Лазић, оснивач и председник Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат” и Јасмина Тешановић, Ливадина супруга.

„Са Рашом сам се годинама присно дружио. Био ми је као старији брат кога у стварности нисам имао. Овај скуп доживљавам пре свега врло интимно, а с друге стране, литерарно гледајући, као ипак један велики почетак исправљања неправде јер се нико до сад, од смрти Раше Ливаде, није сетио да га организује. У том смислу захваљујем се Културном центру Војводине ’Милош Црњански’ и директору Ненаду Шапоњи, као и Снежани Николић. Ово је, по мени, књижевно јако значајно и надам се да ће, поред скупова, изнедрити и разне друге ствари попут мастер радова и текстова посвећених његовом стваралаштву”, истакао је Дамјанов.

Овај научни скуп вратио је у фокус живот и дело једног од највећих и најаутентичнијих српских песника (али и књижевно-културних стваралаца у ширем смислу!) с краја 20. века, Раше Ливаде. Округли сто посвећен овом песнику пружио је нову рецепцију и осветљавања његовог дела примерена 21. веку.

На скупу су учествовали релевантни књижевни критичари, проучаваоци књижевности, песници, који су из различитих углова сагледали целокупно дело Раше Ливаде: Гојко Тешић, Саша Јеленковић, Драган Бошковић, Марко Аврамовић, Антоније Симић, Виолета Митровић, Александра Пауновић, Снежана Савкић, Маша Вујновић, Јована Тодоровић, Дуња Керац, Бранислав Живановић, Владислава Гордић Петковић.

Скуп је имао три целине: Ливадина поезија, његов антологичарски и уреднички рад (са тежиштем на часопису „Писмо” и пратећим алманасима који су две деценије уводили најбитније домете актуелне светске књижевности у српски језичко-уметнички простор), те његове необичне животне путање.

Радови  учесника Округлог стола о песнику Раши Ливади биће објављени у часопису „Нова мисао”, број новембар–децембар 2024.

ИЗ МЕДИЈА

Одржан округли сто о Раши Ливади „А Ливада кажеˮ

https://radioplaneta.co.rs/kulturni–centar–vojvodine–odrzan–okrugli–sto–o–rasi–livadi–a–livada–kaze%CB%AE/

https://www.dnevnik.rs/kultura/najnovije-vesti/kcv-milos-crnjanski-odrzan-okrugli-sto-livada-kaze-2024-10-09