Отварање самосталне изложбе Иване Саиловић

У организацији Културног центра Војводине „Милош Црњански”, биће отворена самостална изложба Иване Саиловић у уторак, 29. августа. Свечано отварање је у 19 часова, у галерији наше институцијe (Војводе Путника 2), а посетиоци ће моћи да је погледају сваког радног дана од 8 до 15 часова, до 12. септембра.

Улаз је слободан!

О изложби:

У својим скулптурама Ивана пажљиво разматра палету боја и визуелне елементе. Проналази инспирацију у очаравајућим нијансама Ауроре Аустралис. Баш као што плесна светла на поларном небу стварају приказ који одузима дах, она тежи да ухвати суштину овог природног феномена кроз боје које уграђује у своје уметничко дело. Текстура игра кључну улогу у приказивању задивљујућих квалитета Ауроре Аустралис и кристалних структура које је инспиришу.

Поред палете боја, посебну пажњу посвец́ује визуелним елементима у својим скулптурама како би успоставила снажну везу са задивљујуц́ом Аурором Аустралис. Настоји да ухвати суштину динамичне и стално променљиве природе кроз пажљиву инкорпорацију текстуре, форме и композиције.

Док кристали показују комплексне текстуре, теракота, са својом топлом и земљаном природом, нуди контрастну, али комплементарну текстуру. Површина теракоте, са својим органским и порозним квалитетима, пружа осец́ај земаљске повезаности са динамичким елементима представљеним у уметничком делу. Ова интеракција између прецизних текстура кристала и природне текстуре теракоте ствара баланс који побољшава укупни визуелни изглед скулптура.

О уметнику:

Ивана Саиловић је рођена у Новом Саду 1998. године. Похађала је Школу за дизајн „Богдан Шупут”, Нови Сад, одсек Дизајн амбалаже. Дипломирала је 2021. године на департману ликовних уметности, модул Вајарство на Академији уметности у Новом Саду, у класи професорке Мирјане Благојев. 2021. године уписала је мастер студије на департману ликовних уметности, модул Вајарство на Академији уметности у Новом Саду, под менторством Ранка Драгића. Учестовала је на многим колективним изложбама од 2017. до данас. Освојила је Годишњу награду Департмана ликовних уметности за најуспешнији рељеф из уметничке дисциплине вајање у школској 2017/2018. години.