Пет књига у ужем избору за награду „Милица Стојадиновић Српкињаˮ за 2024. годину

Жири за доделу награде „Милица Стојадиновић Српкињаˮ, коју додељује Културни центар Војводине „Милош Црњански”, радио je у саставу: др Зоран Ђерић (председник), Фрања Петриновић и др Драгана В. Тодоресков (чланови).

На првој седници Жирија, која је одржана 7.октобра 2024. године, у КЦВ „Милош Црњанскиˮ, константовано је да је на конкурс Културног центра Војводине „Милош Црњански” пристигло 66 књига песама ауторки, које су објављене од октобра 2023. до октобра 2024. године. Ово је до сада највећи број књига које су пристигле на конкурс за награду „Милица Стојадиновић Српкињаˮ. Међу њима су ауторке свих генерација, од најмлађих до најстаријих, различитих поетика, тематски разнородне и вредносно неуједначене.

За ужи избор је одабрано пет књига. Овде су побројане по азбучном редоследу:

Жељка Аврић, „Изван, унутра”, 4СЕ, Београд 2024.

Андреја Каргачин, „Слободни дани Елене Чаушескуˮ, Завод за проучавање културног развитка, Београд 2023.

Весна Кораћ, „Ко је то у мени миран седео”, Граматик, Београд 2024.

Дубравка Матовић, „Историја баштованстваˮ, КОВ, Вршац 2023.

Драгана Младеновић, „Роботка”, Booka, Београд 2024.

Поред поменутих, Жири је запазио и нове књиге Гордане Симеуновић, „Нису лаке заставеˮ, Нине Миливојевић, „Картонски човек”, Јоване Бајагић, „Мувеˮ, Искре Вуксановић, „Неконтролисани”, Надежде Пурић Јовановић, „Поезија индустријаˮ, Маје Стојанац, „Срце-цвекла” и Тијане Сладоје, „Артичоке падају са неба нарови труле на земљиˮ.

На следећој седници Жирија, која ће се одржати 14. октобра 2024. године, биће одлучено о добитници Награде „Милица Стојадиновић Српкиња” за 2024. годину.

ИЗ МЕДИЈА

Ужи избор за награду „Милица Стојадиновић Српкиња” 2024.

http://www.seecult.org/vest/uzi-izbor-za-nagradu-milica-stojadinovic-srpkinja

https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/pet-pesnikinja-u-uzem-izboru-za-nagradu-milica-stojadinovic-srpkinja_1574445.html

https://naslovi.net/2024-10-08/rtv/pet–pesnikinja–u–uzem–izboru–za–nagradu–milica–stojadinovic–srpkinja/37927610/amp

https://www.vesti.rs/Kultura/Pet-pesnikinja-u-uzem-izboru-za-nagradu-Milica-Stojadinovic-Srpkinja.html