Почиње трећи по реду међународни сусрет издавача Fellowship 20.24

Дванаест представника издавачких кућа и књижевних агенција из света биће учесници трећег по реду међународног сусрета издавача „Fellowship Novi Sad 2024”, који организује Културни центар Војводине „Милош Црњанскиˮ.

 „Fellowship Novi Sad 2024” биће одржан од 11. до 15. септембра 2024. године у Новом Саду и Београду, а ове године ће учесници бити из Пољске, Русије, Грчке, Турске, Уједињених Арапских Емирата, Еквадора, Чешке, Словеније, Америке, Италије и Пакистана.

Ewa Bolińska (Пољска, ZNAK Publishing)

Aleksey Burov (Русија, Eksmo Fiction)

Nopi Chatzigeorgiou (Грчка, Hellenic Foundation for Culture)

Aylin Efe (Турска, Kalem Agency)

Bassem El-Kheshen (Уједињени Арапски Емирати, Bears Factor Literary Agency)

German Gacio Baquiola (Еквадор, Corredor Sur Editores)

Eva Kecková (Чешка, Host Publishing)

Nestoras Poulakos (Грчка, Vakxikon Publication)

Senja Požar (Словенија, Ljubljana Literary Agency)

Nora Rawn (УСА, Harlequin Trade Publishing)

Sara Saorin (Италија, Just Right Agency)

Farrukh Sohail Goindi (Пакистан, Jumhoori Books)

Поводом одржавања трећег по реду Fellowshipа, Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮ је изјавио:

„Fellowship Novi Sad је међународни скуп издавача у оквиру Програма стручних скупова, који креирањем међународне платформе омогућава домаћим писцима и издавачима да сарађују са страним уредницима, издавачима, преводиоцима и писцима. Програм стручних скупова који омогућава књижевним стручњацима из целог света да упознају своје српске колеге у својим областима, поделе идеје и искуства и започну нове пројекте. Уз програм Министарства културе Републике Србије, значајан је при помагању превођења значајних дела српских писаца на светске језике.

Програм Фестивала је замишљен као след догађаја: један је сусрет, такозвани match-making, издавача са издавачима, домаћих и страних који ће се одржавати у Народној библиотеци Србије у Београду. У Новом Саду ћемо организовати низ предавања у којима ће се наши гости упознати са савременом српском прозом, савременом  књижевношћу за децу која се ствара на нашем језику, а такође и са тржиштем књига у Србији. Те информације су веома занимљиве и битне јер је то оно на основу чега ће се гости определити како ће ући у размену, које ауторе ће одабрати и како ће њихове наслове представити.

Главна понуда јесте да издавачи у целом свету знају шта је добро да објаве, односно које су највеће вредности, тј. најзначајније књиге које би требало превести на њихов језик. Али, као и код свих ствари када је презентовање културе у питању, не треба гледати само бројеве већ треба у виду имати читаву слагалицу. Ефекти оваквих скупова ће се одразити и на друге издаваче који не учествују директно на скупу, на новинаре, на став о промоцији културе на нове начине.

По искуствима које смо имали претходне две године, а која су била и те како значајна за презентовање наше културе у свету, овогодишњи сусрет издавача организујемо са још већим бројем гостију. Овога пута ће нам доћи 12 представника издавачких кућа и агенција, из 11 земаља – Америке, Уједињених Арапских Емирата, Чешке, Пољске, Италије, Словеније, Турске, Русије, Грчке, Пакистана и Еквадора. То је и у свету пример добре праксе где се кроз сусрете издавача и писаца из различитих земаља исти упознају у земљи у којој се сусрећу. И долази до резултата – размењују се искуства, говори се о књижевности, међусобно се упознајемо, сазнајемо штошта о различитим светским књижевностима”, истиче Шапоња.

Свечани почетак сусрета заказан је у четвртак 12. септембра у 10 часова у Свечаној сали Матице српске. Након тога, присутни ће имати прилике да чују предавање о савременој српској прози, које ће одржати Милош Јоцић (Филозофски факултет у Новом Саду) и Снежана Савкић (Институт за књижевност и уметност у Београду).

Предавање о тржишту књига у Србији планирано је за 12 часова, а одржаће га Младен Весковић (Министарство културе Републике Србије), Милан Трпковић (Секретар Удружења издавача и књижара Србије) и Милош Јоцић.

Слађана Илић (Библиотека града Београда) ће истог дана у 14.45 часова одржати предавање о српској књижевности за децу, а сусрет у Матици српској биће завршен након предавања Младена Весковића, које је планирано у 15.30 часова,  на тему „Како добити грант од Министарства Републике Србије за преводеˮ.

Наредног дана, у петак 13. септембра, учесници овогодишњег Fellowshipа ће се у Народној библиотеци Србије сусрести са домаћим издавачима. Издавачке куће из Србије које ће им представити своју делатност су: „Лагуна”, „Креативни центар”, „Деретаˮ, „Пчелица”, „Чигоја”, „DexyCo”, „Службени гласникˮ и „Отворена књигаˮ.  

Током дана, гости ће обићи и Спомен-музеј нашег нобеловца Иве Андрића.

Сусрет се завршава у суботу, 14. септембра у Новом Саду, када ће гости имати прилику да виде изложбу књига наших аутора на енглеском језику у Дигиталном омладинском центру у Новом Саду.