Представљено Друго коло књижевноисторијских и есејистичких дела Милорада Павића на 67. Међународном београдском сајму књига

Издавачи: Културни центар Војводине „Милош Црњански” (Нови Сад) и Народна библиотека Србије (Београд).

Културни центар Војводине „Милош Црњански” из Новог Сада је прошле године, заједно са Народном библиотеком Србије, започео трогодишњи капитални пројекат објављивања Сабраних дела књижевноисторијских студија и есејистике Милорада Павића, књига које нису објављиване протеклих 40 година. Укупно ће бити објављено девет  књига, а након прошлогодишњег Првог кола у оквиру којег су објављене: „Историја српске књижевности барокног доба”, „Историја српске књижевности класицизма” и „Историја српске књижевности предромантизма”, ове године је на 67. Међународном београдском сајму књига представљено и Друго коло са три нове књиге: „Војислав Илић, његово време и дело”, „Гаврил Стефановић Венцловић” и „Војислав Илић и европско песништво”.

„Ове године је 95 година од рођења Милорада Павића и 40 година од изласка ‘Хазарског речника’, који је у ствари променио његов живот и његову перцепцију у том смислу да га до тада нису знали као писца, него као професора који се пре свега бавио Војиславом Илићем, Гаврилом Стефановићем Венцловићем. Павић је један изузетно значајан научник и истраживач, али пошто има, пре свега, белетристички дар, чини ми се да су ове његове књиге и другачије и моћније и представљају једно велико откриће.  Један је од најважнијих српских књижевних историчара 20. века, о чему сведоче његови бројни нови увиди у заборављене писце и епохе наше литерарне баштине који су прихваћени и високо вредновани у науци о српској књижевности. Поновно издање ових радова свакако представља значајан допринос домаћој и европској академској заједници где они имају статус обавезне или, сходно предмету, секундарне, литературе, али и комплетнијем увиду у стваралаштво једног од најзначајнијих књижевника последњих деценија 20. и почетка 21. века. Срећан сам што смо заједно са Народном библиотеком Србије успоставили добру сарадњу и урадили ову капиталну ствар која је више него мисија”, истакао је књижевник Ненад Шапоња, главни уредник и директор Културног центра Војводине „Милош Црњански” на промоцији Другог кола Павићевих књижевноисторијских дела, одржаној у недељу у сали „Васко Попа” на 67. Међународном београдском сајму књига.

На промоцији су говорили и др Жаклина Дувњак Радић, чланица редакционог одбора, проф. др Радослав Ераковић, рецензент, и Мирко Себић, уредник у издавачкој делатности Културног центра Војводине „Милош Црњански”.   

„Од краја осамдесетих година Милорад Павић окренуо се пре свега књижевном стваралаштву, али оно што је пре тога остварио у књижевној историографији не сме да остане занемарено и заборављено. Као што је у својим романима и приповеткама померао границе, тако је и у приступу књижевној историји и сагледавању токова развоја српске књижевности померао границе, ослободивши је притом партикуларности. У књижевности су га поредили са Борхесом и Умбертом Еком, превођен је на готово све светске језике и ушао је у констелацију светске литературе, а у научном раду био је означен као ‘балкански Кивије’. Жорж Кивије се сматра оцем упоредне анатомије и палеонтологије, те је Кивије парадигма за научника који од неке незнатне кошчице реконструише слику диносауруса из несталих векова. То је био Павићев приступ књижевној историји, био је истовремено и археолог и градитељ”, рекла је др Жаклина Дувњак Радић.

„Ово је изузетно важан издавачки подухват и велики издавачки изазов. Дуго нисмо имали објављена поново његова дела. Оно што наши студенти читају објављено је углавном током седамдесетих година и почетком осамдесетих када је Павић стекао већ велику славу. За мене је Павић важнији као научник него као писац. Са лакоћом је писао о веома захтевним темама”, истакао је проф. др Радослав Ераковић

Главни приређивач и уредник ових Павићевих дела је његов дугогодишњи најближи сарадник на Филозофском факултету у Новом Саду, проф. емеритус др Сава Дамјанов.

Последње коло у оквиру ових Сабраних дела књижевноисторијских и есејистичких дела Милорада Павића биће објављено следеће, 2025. године, са његовим збиркама есеја.

Прва два кола, са укупно шест књига, могу се купити на штанду КЦВ „Милош Црњански” у хали 4 на Сајму књига.