Премијера документарно-уметничког филма о Сави Шумановићу „Сам пред собомˮ

У оквиру пројекта РАЗВОЈ ФИЛМСКОГ СТВАРАЛАШТВА У АП ВОЈВОДИНИ, а након огромног успеха кратког уметничко-документарног филма о Сави Шумановићу „Светлост и сенке – и уметнике убијају, зар не?” редитеља Драгана Елчића, који је награђен са рекордних 56 међународних награда на фестивалима широм света, Културни центар Војводине „Милош Црњански” је, у сарадњи са продукцијском кућом „Рамонда” и уз подршку Фондације Fashion Friends из Београда, реализовао и дугометражни документарно-уметнички филм о Сави Шумановићу „Сам пред собом”.

Премијера филма „Сам пред собомˮ биће приказана у петак 30. августа у 18 часова у Градској кући (Светог Димитрија 13) у Сремској Митровици. Министарство културе на овај начин обележава 82 године од смрти нашег познатог сликара, а Сремска Митровица је један у низу градова у коме ће 30. августа, на дан Шумановићеве погибије, овај филм бити премијерно приказан.

О филму

Продукцијска кућа „Рамонда” из Београда, у сарадњи са Културним центром Војводине „Милош Црњански“ и уз подршку Фондације Fashion Friends из Београда, снимила је документарни филм о Сави Шумановићу, једном од најзначајнијих српских и светских сликара 20. века, који је трагично изгубио живот 30. августа 1942. године у усташкој рацији.

Филм је сниман на многобројним локацијама у Србији, Хрватској и Француској и приказано је преко 300 оригиналних слика и докумената из богатог стваралачког опуса овог славног сликара, снимљених у Галерији слика Сава Шумановић у Шиду, Музеју Савремене уметности и Народном музеју у Београду, Спомен збирци Павле Бељански и Галерији Матице српске у Новом Саду, галеријама и музејима у Паризу, Загребу, Скопљу, Ријеци, Смедеревској Паланци и Пожаревцу.

Наслов овог креативног дугометражног документарног филма је „Сам пред собомˮ, а рађен је поетиком слике, звука и светла кроз реконструкцију Савиног интервјуа за емисију Радио Београда „Код два бела голубаˮ. Емисија је емитована 3. септембра 1939. године на дан када су у Београду одржана два важна догађаја – Аутомобилска трка Београдски Гранд При и изложба слика Саве Шумановића на Филолошком факултету у Београду.

Ауторски тим чине изврсни филмски уметници

Редитељ:  проф. Драгољуб Елчић,

Композитори музике: академик Светислав Божић и диригент Драшко Јанковић

Директори фотографије: проф. Радослав Раде Владић и Александар Деспотовић

Монтажер: проф. Светолик Мића Зајц

Консултанти на филму: кустос Драгана Љубеновић и Јована Лакић, директорка Галерије слика Сава Шумановић у Шиду

Радио водитељ у филму: Ранко Стоиловић, уредник Радио Београда 2

Глумци: Милан Тубић, Александар Лазић и Петра Марјановић,

Продуценти филма су Горан Иконић и Ненад Шапоња.

Филм је рађен уз подршку Покрајинског секретаријата за културу АП Војводине, Министарства спољних послова Републике Србије, Амбасаде Републике Србије у Паризу, Општине Шид, Галерије слика „Сава Шумановићˮ  у Шиду и већег броја културно-образовних институција и предузећа у земљи и иностранству.