Програм НАГЛАС – Читалачки клуб о роману „Слушкињина причаˮ Маргарет Етвуд

У организацији Културног центра Војводине „Милош Црњанскиˮ, 28. марта 2024. године у 19.00 часова, у Дигиталном омладинском центру (Војводе Путника 1) одржаће се Читалачки клуб о роману „Слушкињина прича” Маргарет Етвуд. „Слушкињина причаˮ једна је од најзначајнијих модерних дистопичних приповести, која на потресан начин говори о футуристичком, тоталитарном друштву у којем су жене изгубиле сваку аутономију, укључујући и телесну.

Модератор разговора је доц. др Милош Јоцић, предавач на Одсеку за српску књижевност Филозофског факултета у Новом Саду.

Позивамо све заинтересоване читаоце да се придруже отвореном заједничком дијалогу о роману, као и да посете догађаје програма „Наглас” који ускоро следе.

„Наглас” је културно-образовни програм посвећен промоцији женске књижевности, женских тема и мотива у уметности, као и значајних ауторки, песникиња, критичарки, дизајнерки, драматурга и уметница. Пружајући простор за разговоре о женском писму и женској уметности, „Наглас” је посвећен дизању свести о српским и светским женским гласовима у савременој и класичној књижевности, као и у осталим приповедним уметностима, попут филма, драме, стрипа и видео-игара. Једна од највреднијих особина књижевности јесте упознавање са другим гласовима, перспективама и погледима на свет. На таквим начелима се темељи и овај програм, који ће разговором о женским ствараоцима и темама промовисати разноликост, толеранцију, емпатију и разнородне погледе по којима је култура Новог Сада и Војводине позната. Програм ће се састојати од догађаја различите врсте: предавања, промоција, панела, читалачких клубова, отворених столова, рецитација и едукативних серијала са различитим гостима, учесницима и сарадницима.

Уредници културно-образовне платформе „Наглас” су Милош Јоцић (Филозофски факултет у Новом Саду) и Снежана Николић (Матица српска).