Уметник у ФОКУСУ  – Андреј Тишма

Поводом 50 година стваралаштва визуелног уметника Андреја Тишме, издавачка кућа „Академска књига” је објавила студију Милана Ђорђевића „Субверзија и исцељење – уметност Андреја Тишме” која ће бити представљена у оквиру програма „Уметник у фокусу” у Културном центру Војводине „Милош Црњански” у уторак, 27. фебруара 2024. године, од 18 сати.

Том приликом ће бити представљена и књига Андреја Тишме „Хронографија (спи)ритуала”, која је почетком ове године објављена у издању Културног центра Новог Сада, а у којој је уметник представио своје перформансе духовног зрачења којима се бави од 1984. године. Пуне четири деценије уметник је разијао свој начин извођења перформанса у којима му је главни циљ био утицај, преношење, зрачење сопственог психичког стања, надахнућа, емоције, доживљаја на публику или на шире окружење.

Уметник ће, уз приказивање видео материјала, представити своје стваралаштво, а у програму ће учествовати:

Андреј Тишма, визуелни уметник

Милан Ђорђевић, публициста, аутор књиге „Субверзија и исцељење – уметност Андреја Тишме”

Владимир Митровић, историчар уметности

Гордана Драганић Нонин, уредница и модераторка

Андреј Тишма (Нови Сад, 1952) је дипломирао 1976. године на Академији ликовних уметности у Прагу, одсек Сликарство. Самостално излаже од 1972, а од 1969. је учествовао на више од 600 заједничких изложби у земљи и у око 40 земаља света.

Као један од пионира југословенског мејл-арта прикључио се 1973. године овом међународном покрету неоавангардне уметности. Компјутерском графиком се бави од 1996, а интернет уметношћу од 1997, што га чини једним од корифеја дигиталне уметности у Србији. Његови радови уврштени су у бројне колекције у галеријама и музејима широм света. Бавио се и ликовном критиком и есејистиком, а под псеудонимом Андреј Живор објављивао је поезију и прозу у Југославији, САД и Француској.