2K+ Ensemble Phoenix Basel

U Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski” biće održan koncert u okviru antifestivala 2K+ Ensemble Phoenix Basel u ponedeljak, 5. juna, s početkom u 20.30 časova, na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Ulaz je slobodan.

PROGRAM:

Svetlana Maraš (1985)

Funny obelisk za ansambl

(2023, srpska premijera, narudžba EPB)

Lucas Niggli (1968)

PLAY! za ansambl

(2022, srpska premijera, narudžba EPB)

 

ANSAMBL:

Christoph Bösch / flauta

Toshiko Sakakibara / klarinet

Lucas Rößner / fagot

Nenad Marković / truba

Michael Büttler / trombon

Janne Jakobsson / tuba

Maurizio Grandinetti / e-gitara

João Pacheco / perkusije

Samuel Wettstein / klavijature

Aleksander Gabryś / kontrabas

Thomas Peter / elektronika

Fabrizio Di Salvo / dizajn zvuka

Lucas Niggli / bubnjevi (PLAY!)

 

————-

Ansambl „Feniks Bazelˮ pojavljuje se na kulturnom pejzažu grada Bazela 1998. godine. Dirigent i pijanista Jurg Henneberger, flautista Christoph Bosch i perkusionista Daniel Buess osnovali su ansambl koji je u međuvremenu stekao svetsku reputaciju i postao jedan od najbitnijih sastava za izvođenje savremene klasične muzike u Švajcarskoj. Daniel Buess je tragično preminuo 2016, ali njegove muzičke ideje i vizije nastavile su da vode Ansambl „Feniks Bazelˮ u budućnost.

Sa promenljivom i fleksibilnom instrumentacijom, koja je sve samo ne proizvoljna – od trija pa do trideset muzičara na sceni – savremeno komponovanje ovde može da računa na idealnu izvođačku formu. Njihov rad karakteriše visok stepen inicijative svirača, posvećenost i vizija. Impulsi i preferencije muzičkih ličnosti iz ansambla se cene i rado implementiraju. Sopstveni programi, koji se uglavnom izvode u Bazelskoj čuvenoj „Gare du Nordˮ, stanici za novu muziku, izvode se redovno i izvoze dalje. Za specijalne produkcije partneri su im International Society for New Music, Theater Basel, Zeiträume Basel, Wien Modern music festival, Wiener Festwochen i Berliner Festspiele. Naručivanje radova i premijerno izvođenje novih dela posebno se sprovodi kao program podrške kompozitorima. Pored toga, posebna dela ili koncerti razvijaju se u saradnji sa umetnicima iz oblasti noise-a, zvučnih umetnosti, slobodne improvizacije i elektronike.

Nakon pandemije, ansambl je u fazi mapiranja bliske budućnosti i istraživanja savremenih orijentacija u želji da se konstruišu novi standardi za bitno delovanje na nacionalnom i međunarodnom nivou.

 

U Novom Sadu, Ansambl „Feniks Bazelˮ izvešće svoj standardni „Blanko” projekat, u čijem fokusu je diskusija o jeziku današnje muzike u slobodnoj formi. Ansambl poziva na saradnju dva eksperimentalna muzičara iz oblasti noise-a, slobodne improvizacije, zvučne umetnosti. Ove godine to su Svetlana Maraš i Lucas Niggli.

Svetlana Maraš je srpska kompozitorka i zvučna umetnica koja radi na poljima između eksperimentalne muzike i zvučne umetnosti. Od 2021. je kodirektor Elektronskog studija „Bazelˮ i profesor kreativne muzičke tehnologije na Visokoj školi za muziku FHNV.

Lucas Niggli je švajcarski bubnjar i zvučni inovator, eksperimentalista i pionir u potrazi za novim muzičkim izrazima.

 

ensemble-phoenix.ch

 

Produkcija: Kultucni centar Vojvodine „Miloš Crnjanskiˮ.

Koncert podržali: Pro Helvetia, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada.